De woonbonus: wat verandert er voor wie er al recht op had?

De woonbonus: wat verandert er voor wie er al recht op had?

Actualiteit, Immo, Recht en financiën

Na Brussel en Wallonië sneuvelde begin dit jaar ook in Vlaanderen de woonbonus. Wie nu nog een woning koopt en daarvoor een hypothecaire lening aangaat, heeft dus geen recht meer op deze financiële steunmaatregel. Hoe zit het voor zij die wel al genoten van de woonbonus? Wat verandert er voor hen?

Een ding is duidelijk: wie na 1 januari 2020 een eigen (en enige) woning kocht, maakt geen aanspraak meer op de woonbonus. In de plaats daarvan geniet je wel een verlaging van de registratierechten, van 7 naar 6 procent (of 5 procent wanneer je een ingrijpende energetische renovatie plant binnen de 5 jaar). Hetzelfde geldt voor wie nog een verkoopovereenkomst ondertekende in 2019, maar waarbij de akte pas in 2020 werd verleden.

Voor wie ervoor al een hypothecaire lening had lopen voor de eigen woning, en dus recht had op de woonbonus (federaal of regionaal), verandert er niets. Zij blijven genieten van een belastingvermindering. Maar wat als je bijvoorbeeld een nieuwe woning koopt? Of je lening laat herzien? Wij geven het antwoord.

1. Wat als ik een andere woning koop?

Koop je een andere woning, en verkoop je dus de woning waarvoor je een hypothecaire lening was aangegaan, verandert er eveneens niets. De hypotheek wordt in dit geval overgezet naar het nieuwe pand, terwijl de lening gewoon blijft doorlopen. Je zal dus verder kunnen genieten van de woonbonus.

Opgelet! Wil je meer lenen dan je oorspronkelijke krediet, dan wordt dat extra bedrag beschouwd als een nieuwe lening. Op dat deel geniet je dus geen belastingvermindering. Wel zal je voor de aankoop van de woning kunnen genieten van de verlaagde registratierechten van 6 procent (of 5 procent bij een ingrijpende energetische renovatie).

2. Wat als ik mijn lening wil herfinancieren?

Wie, omwille van de lage rentes bijvoorbeeld, zijn of haar lening wil laten herzien, kan dat zonder problemen doen. Of dat nu bij jouw bank is of een andere. De herfinancieringslening wordt namelijk niet beschouwd als een nieuwe lening, maar als een voortzetting van de bestaande. Alle voordelen die van toepassing waren op de oorspronkelijke lening, blijven dat ook na de herziening. Je zal wel dossierkosten moeten betalen.

Ook hier geldt weer dat wanneer het ontleende bedrag van de herfinancieringslening hoger is dan het openstaande saldo van de oorspronkelijke lening, je enkel een belastingvermindering krijgt voor die laatste. Het bijkomende bedrag wordt beschouwd als een nieuwe lening en geeft geen recht op een financieel voordeel. Verleng je de looptijd van je lening, dan vallen alle voordelen weg na afloop van de initiële looptijd.

3. Wat als ik een deel van mijn lening heropneem, bijvoorbeeld om renovatiewerken uit te voeren?

Neem je een deel van het kapitaal dat je reeds terugbetaalde opnieuw op, bijvoorbeeld om werken uit te voeren aan je woning, dan wordt dit altijd beschouwd als een nieuwe lening. Wederopnames vallen dus vanaf 2020 onder het nieuwe fiscale regime, waardoor de woonbonus niet meer aan de orde is.

Kortom, genoot je voor het verdwijnen van de woonbonus al van dit financiële voordeel, dan behoud je het ook in de meeste van bovenstaande scenario’s. Wist je trouwens dat je voor de aankoop van een andere woning dan je gezinswoning (bijvoorbeeld een tweede woning, die je verhuurt), wel recht hebt op een federaal belastingvoordeel (in het kader van het langetermijnsparen)?

Benieuwd naar wat je wel nog kan winnen bij de aankoop van een woning? Lees het hier.

Tekst Sarah De Meuter
Openingsbeeld © Era

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels