De zwembadsector boomt ondanks de crisis

De zwembadsector boomt ondanks de crisis

Actualiteit, Nieuws, Outdoor, Zwembad en wellness

Corona of niet, steeds meer Belgen laten een zwembad plaatsen in hun tuin, of zijn dat van plan. Alleen weten de zwembadbouwers niet of ze al die nieuwe bestellingen zullen kunnen verwerken tegen deze zomer.

In de loop van de eerste 3,5 maanden van dit jaar hebben de zwembadbouwers een stijging van 2% genoteerd in hun orderboekje, en dat na een recordstijging van de verkoop met 27% in 2019”, kondigt de Groepering van Algemene Aannemers van Zwembadbouwers aan.

De sector is echter niet zeker of ze al die nieuwe bestellingen wel zullen kunnen verwerken. De reden? Verschillende materialen en producten voor de bouw en het onderhoud van een zwembad worden geproduceerd in landen die zwaar getroffen zijn door de crisis, zoals Spanje, Frankrijk en Italië. “De sector blijft voortwerken, want de maatregelen van social distancing kunnen gerespecteerd worden, maar de leveranciers staan onder druk. De klanten zullen daardoor dit jaar wat meer geduld moeten oefenen”, legt Patrice Dresse, algemeen directeur van de Groepering uit.

Een zwembad, een goede investering? 

Dit is het ideale moment om een zwembad aan te kopen, verduidelijkt de sector. En wel om volgende redenen:

  • Het is een rendabele investering,
  • er wordt volop zon voorspeld,
  • de interestvoeten staan laag,
  • de prijzen van zwembaden zijn steeds meer toegankelijk,
  • het onderhoud gebeurt quasi automatisch,
  • en de plaatsing verloopt snel.

“Zelfs de coronacrisis lijkt een positieve invloed te hebben op de sector – die nochtans al een zeer gunstig jaar 2019 achter de rug had (+27%)”, stelt de sector vast. In maart en april lag het aantal verkoopovereenkomsten wel lager, maar de contacten online stegen spectaculair. 

“De Belgen weten dat ze dit jaar waarschijnlijk niet op vakantie kunnen vertrekken en voor sommigen zal dat volgend jaar evenmin mogelijk zijn. Bovendien is er buiten coronatijden een duidelijke trend om met vrienden en familie van de tuin te profiteren en zelf te genieten van een droomvakantie in de eigen tuin,” geeft de sector als mogelijke reden.

Zwembaden hebben de wind in de zeilen

De cijfers bewijzen het: de bouw van privézwembaden is de laatste jaren stelselmatig gestegen.

Jaar Aantal nieuwe privézwembaden
via bouwbedrijven
2015 2050 
2016 2150 
2017 2150 
2018 2400 
2019 3050 
2020 (extrapolatie) 3690 

Vooral de monoblock zwembaden doen het goed (47% van de verkoop). Deze zwembaden bestaan uit een voorgevormde kuip die rechtstreeks in je tuin wordt geplaatst. Betonnen zwembaden (ter plekke gemetseld of gegoten) volgen op een tweede plaats (40% van de verkoop). Natuurlijke zwembaden bengelen helemaal achteraan, met slechts 2,5% van het marktaandeel, maar volgens de sector gaan ze er wel op vooruit.

Ter info: de meeste zwembaden liggen binnen een budget tussen 50.000 en 80.000 euro, alles inbegrepen.

Tekst Mailys Chavagne
Openingsbeeld © Starline

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels