Deze discrete zonnepanelen zijn gebruiksvriendelijk alternatief voor traditionele exemplaren

Ruwbouw

Als u de gratis energie van de zon in huis wil halen, hoeft dat niet met een esthetisch storend zonnepaneel te zijn. U kan van uw dak een echt zonnedak maken met elementen die in het dakvlak zelf passen. Esthetiek en duurzame energieproductie geïntegreerd in één geheel.

V
erplichting rond hernieuwbare energie bij nieuwbouw

Sedert 1 januari 2014 moeten bouwheren voor nieuwbouw in Vlaanderen gebruikmaken van hernieuwbare energie. Hij heeft daarbij keuze uit zes opties: thermische zonnepanelen, fotovoltaïsche zonnepanelen, biomassa, warmtepomp, aansluiting op stadsverwarming of -koeling voorzien of participatie in een project hernieuwbare energie binnen de provincie (minstens 20 euro per m² bruikbare vloeroppervlakte). Zonnepanelen kunnen een uitstekende optie zijn om aan deze verplichting te voldoen.

Esthetisch alternatief

Omdat opbouwelementen esthetisch storend kunnen zijn, kwam Eternit op de proppen met een mooier ogend alternatief. Karl Iserbyt, marketing manager roof, geeft tekst en uitleg: “We hadden eerder al een oplossing waarbij we zonnepanelen naadloos integreren in het dakvlak. Maar met onze nieuwe Solesia zonnedaken kunnen we beter de concurrentie aangaan met opbouwelementen, omdat de meerprijs zich beperkt tot ongeveer 12%.”

“Door hun discrete integratie zijn ze haast niet meer te onderscheiden van de andere leien of dakpannen en kunnen we bouwheren en architecten dus een aantrekkelijk en mooi ogend alternatief bieden”, vult Iserbyt aan. De kostprijs kon aangepakt worden door de combinatie van de panelen met leien in een verticaal patroon. Maar ook andere patronen zijn mogelijk.

Eenvoudige installatie

De installatie van een dergelijk zonnedak maakt het er de gebruiker niet moeilijker op. “Er zijn geen doorboringen in het dak nodig, zodat we het risico op zwakke plaatsen en lekken kunnen uitsluiten. De zonnedakelementen worden met vier rvs schroeven of met leihaken op de bestaande panlatten bevestigd. Het dak is net zoals met onze andere oplossingen 100% regendicht (garantie van 30 jaar).”

“Daarnaast is het een veilige oplossing die uitstekend bestand is tegen diefstal en de kracht van de wind. De elementen zijn tevens van goede kwaliteit en Belgische makelij. Op onze website kan u berekenen hoeveel een energieproducerend dak u oplevert. Het optimale rendement is te vinden bij een zonnedak met een zuidelijke oriëntatie en een hellingsgraad van 30°”, aldus Iserbyt. (VC)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels