Bekijk de galerij

Deze passiefwoning werd gebouwd met smaak en een doe-het-zelf-filosofie

Nieuwbouw open

Passiefbouw ging lange tijd gebukt onder een aantal onterechte vooroordelen. Zo dachten velen dat het nastreven van de stringente passiefnorm niet te verenigen is met architecturale kwaliteit en de doe-het-zelfgedachte. Dat voorgaande stelling inmiddels al lang achterhaald is, bewijst deze knappe passiefwoning in Sint-Amandsberg. Op de ruwbouw en de buitenafwerking na deden de bewoners nagenoeg alles zelf, met een sfeervolle, compacte en energetisch performante woonst als resultaat.

Rustig wonen op een boogscheut van de stad: het kan. De woning van Ruud en zijn gezin bevindt zich op een zuidelijk georiënteerd perceel in Sint-Amandsberg, op amper een kwartier fietsen van het historisch centrum van Gent. Aan de achterkant kijkt ze uit op een mooie tuin en hoge bomen, het perfecte decor voor een ecologisch geïnspireerd bouwproject.

Proces van jaren

Dit kwam er echter niet van de ene dag op de andere. Voor de eerste schop in de grond ging, waren Ruud en zijn echtgenote al enkele jaren op zoek naar het ultieme bouw- en woonconcept. “De grond was eigendom van de familie van mijn vrouw Benedicte, dus we wisten dat die mogelijk ooit van ons zou zijn”, vertelt Ruud. “Dit project is met andere woorden een proces van verschillende jaren geweest. We hebben ons verwoed ingelezen en hebben heel wat beurzen en andere woningen bezocht, gewoon om na te gaan wat de mogelijkheden waren en welke bouwmethode, inrichting en afwerking ons het meest aansprak. Bouwen doe je deze dagen allicht maar één keer, dus het moest meteen goed zitten.”

Dat het uiteindelijk een passiefwoning zou worden, stond echter niet meteen in de sterren geschreven. “Hoe meer we ons informeerden, hoe meer we gewonnen waren voor een ecologisch verantwoorde woning”, gaat Ruud verder. “Passiefbouw sprak ons wel aan, maar helaas was er toen – op enkele Duitse of Oostenrijkse voorbeelden na – bitter weinig info over te vinden. Ook de benodigde installaties en bouwproducten waren toen vaak nog niet rechtstreeks verkrijgbaar op de Belgische markt. We zijn toen even afgehaakt, tot we een knappe passiefwoonst in Kalmthout bezochten en zagen dat passiefbouw en architecturale kwaliteit elkaar niet hoefden uit te sluiten. Vanaf dat moment zijn we er volop voor gegaan, en dat hebben we ons tot op heden zeker nog niet beklaagd.”

Tekst Tim Janssens

Foto’s Stijn Bollaert

Architect: Blaf Architects

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels