Di Rupo: fiscale aftrek blijft voor contracten voor 28 november

Nieuws

Niet de datum van betaling, wel de datum van ondertekening van het contract is belangrijk voor wie nog wil genieten van de fiscale aftrek voor energiebesparende maatregelen. Dat blijkt uit de regeerverklaring van premier Elio Di Rupo.

Wie voor 28 november een contract heeft ondertekend voor energiebesparende investeringen, mag dat van zijn beslastingen aftrekken, ook als de factuur pas in 2012 betaald wordt. Dat heeft kersvers premier Elio Di Rupo verduidelijkt tijdens het debat in de kamer over de regeerverklaring.

Het is uitzonderlijk dat de premier bij zijn regeerverklaring extra uitleg geeft over een concrete maatregel zoals de opheffing van fiscale aftrek voor energiesbesparende maatregelen. Er was de voorbije dagen dan ook nogal wat verwarring ontstaan over het tijdstip waarop de maatregel van kracht wordt.

Contract telt

Premier Di Rupo heeft tenminste daarover duidelijkheid geschapen. Niet het tijdstip van betalen telt, wel de datum van ondertekening van een contract. Wie dus een contract heeft ondertekend voor 28 november kan nog genieten van een fiscale aftrek onder meer voor dubbele beglazing, dakisolatie en zonnepanelen.

Di Rupo benadrukte dat er niets verandert voor de belastingaangifte die op dit jaar betrekking heeft. Ook contracten en bestelbonnen die voor 28 november werden getekend en die pas in de loop van 2012 betaald worden, vallen dus niet onder de nieuwe regeling. Pas voor de inkomsten van 2013 kan enkel nog de dakisolatie fiscaal afgetrokken worden.

De afgelopen dagen werd wel vaker de vraag gesteld of dat niet de deur openzet voor fraude en of aannemers en bouwheren dan niet gewoon de contracten voor de uitvoering van energiebesparende maatregelen zullen antidateren. Hier is de premier in zijn regeerverklaring niet op ingegaan. (EE)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels