Di Rupo: ‘Geen black-outs in 2013 én 2014’

Di Rupo: ‘Geen black-outs in 2013 én 2014’

Nieuws

De elektriciteitsbevoorrading zal de komende winter niet in gevaar komen. Dat zeggen Elio Di Rupo (PS) en Melchior Wathelet (CDH).

“Zelfs al moeten de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 dicht blijven, zal België volgens experts niet geconfronteerd worden met stroompannes. Niet in de winter die komt, noch de winter daarna.” Die boodschap heeft eerste minister Elio Di Rupo meegegeven, na afloop van het kernkabinet dat zich over de (mogelijke) problemen met de centrales boog.

Nieuwe maatregelen werden op de kern niet overeengekomen. Wel wil de regering dat bepaalde aspecten van het uitrustingsplan voor de kerncentrales dat begin juli werd goedgekeurd, versneld worden uitgevoerd. Zo moet gegarandeerd worden dat het licht effectief blijft branden.

Mochten Doel 3 en Tihange 2 moeten sluiten, dan kan teruggevallen worden op de mechanismen die al in de pijplijn zitten, maakt de regering zich
sterk. Die mechanismen zijn het langer openhouden van centrales waarvan de sluiting aangekondigd is, steun aan investeringen om de binnenlandse productiecapaciteit te verhogen, verhoogde import van stroom uit het buitenland en een beter beheer van de vraag.

Wat de toekomst van de twee geviseerde centrales betreft, wacht de regering op de lopende onderzoeken. Rond 18 september zal ze al een eerste indicatie krijgen van hoe Tihange 2 eraan toe is: kent het reactorvat dezelfde scheurtjes als in Doel?

Voor een definitieve beslissing over de centrales – blijven ze open of moeten ze dicht – is het volgens minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH)wachten tot “ten vroegste eind november, begin december”.

‘Komende winter is elektriciteitsbevoorrading verzekerd’ (Wathelet)

De topministers, Wathelet en FANC-topman Willy De Roovere zaten bijeen over de (mogelijke) problemen in de nucleaire centrales Doel 3 en Tihange 2, die samen goed zijn voor circa tien procent van de totale stroomproductie in ons land.

Bij zijn aankomst aan de Wetstraat 16 was Wathelet formeel: als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, zal er geen probleem met de bevoorrading zijn, zelfs als de winter erg koud wordt. Netbeheerder Elia, die eerder waarschuwde voor mogelijke problemen, bevestigde enkele dagen geleden ook al dat de denkpiste van Wathelet soelaas zou kunnen bieden.

De voorwaarden die Wathelet opsomde en waarover de kern zich nu buigt, zijn het verplichten van de energieproducenten om bepaalde niet-nucleaire centrales te laten draaien (zoals de thermische kolencentrale in Ruien), “betere contracten” en “betere import”. Na afloop van de kern volgt een persconferentie waarop wellicht meer uitleg gegeven zal worden. Bedrijven die over noodgeneratoren beschikken, zullen die niet moet inschakelen als hulpgeneratoren, zei Wathelet ook. Nochtans was dat een voorstel dat sp.a-vicepremier en minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) afgelopen weekend op tafel legde.

Alle ministers gaven aan dat veiligheid voor alles gaat. Net daarom wil Vande Lanotte dat de rapporten van controleagentschap FANC door buitenlandse experts bevestigd worden. “Wat we nodig hebben, is objectieve, betrouwbare informatie. Nu liggen de twee centrales in Doel en Tihange stil en is er geen gevaar, maar we kunnen ze pas opnieuw opstarten als we 100% zeker zijn dat er ook in de toekomst geen gevaar dreigt.” (Belga/KS/SD)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels