Di Rupo: ‘N-VA verantwoordelijk voor onduidelijkheid hypothecaire aftrek’

Nieuws

Premier Di Rupo vindt het totaal onaanvaardbaar dat de N-VA 'een klimaat van angst creëert' door onduidelijkheid te scheppen over de fiscale aftrekbaarheid van hypothecaire leningen.

Zowel premier Elio Di Rupo als minister van Financiën Steven Vanackere hebben in de Kamer uitgehaald naar de N-VA omdat die partij volgens hen verantwoordelijk is voor de onduidelijkheid rond de overheveling van de bevoegdheid voor de fiscale aftrek van hypothecaire leningen.

Steven Vanackere: ‘U moest zich schamen’

“Diegenen die het hardste riepen om de bevoegdheid over te hevelen zitten nu te zeggen: pas op, pas op. U moest zich schamen”, verklaarde CD&V-minister Steven Vanackere.

Het akkoord over de staatshervorming voorziet dat de bevoegdheid rond de fiscale aftrek van woonleningen voortaan een gewestbevoegdheid wordt. De fiscale ondersteuning van zowel bestaande als nieuwe woonleningen zal dan door de deelstaten worden geregeld.

Di Rupo: ‘onaanvaardbaar dat klimaat van angst wordt gecreëerd’

Tijdens het vragenuurtje in de Kamer laakten Di Rupo en Vanackere de houding van de oppositie. De premier noemde het totaal onaanvaardbaar dat een klimaat van angst wordt gecreëerd, “iets waar sommigen in dit parlement zich mee voeden”. Di Rupo zei er niet aan te twijfelen dat de overdracht op een intelligente manier zal gebeuren en dat de burgers er niets van zullen merken.

Minister van Financiën Steven Vanackere wees erop dat hij ook

vorige week in de Kamer al een vraag over het dossier kreeg en dat er toen geen enkele onduidelijkheid bestond. “Als we elkaar begrijpen, laten we dan niet de indruk geven dat het onbegrijpelijk is”, begon hij.

Steven Vanackere (CD&V): ‘Ik begrijp de ongerustheid niet’

De Vlaamse christendemocraat benadrukte dat de federale regering zinnens is het systeem te vereenvoudigen, wat de overdracht volgens hem nog gaat vergemakkelijken. Hij liet ook verstaan de ongerustheid over de betaalbaarheid van het systeem niet te begrijpen. De kosten worden nu geraamd op 1,436 miljard, maar dat bedrag ligt nog niet vast.

Vanackere verduidelijkte dat het gaat om “de middelen op het jaar

van de overdracht. “Als de gewesten deze bevoegdheid op dezelfde wijze willen hanteren, zullen ze daarvoor de middelen hebben. Dit is dus helemaal het einde niet van de ondersteuning”, klonk het.

Beloven dat het beleid van de gewesten identiek zal zijn aan het

federale is onmogelijk, beklemtoonde de Financiënminister nog. “Indien de oppositie ervan overtuigd is dat een overheveling het beste was om in Vlaanderen een beter beleid te kunnen voeren, moeten wij dat toch niet dicteren? Maar voor zij die een copy-paste van het federale beleid willen, zal het systeem eenvoudiger zijn en zullen de middelen er zijn. Wat wil men nog meer? Zij die zeggen dat er geen duidelijkheid is, zijn ter slechte trouw”, dixit Vanackere. De CD&V’er kon voor zijn tussenkomst op de meerderheidsbanken op luid applaus rekenen.

Siegfried Bracke (N-VA): ‘onduidelijkheid is schuld van de regering’

N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke legt de schuld voor de onduidelijkheid bij de regering. “U creëert eerst onzekerheid, om ze vervolgens aan te klagen”, verklaarde hij.

CD&V en SP.A: Muyters (N-VA) is oorzaak van ongerustheid

Zowel sp.a als CD&V, de twee partijen die in Vlaanderen samen met de N-VA in de regering zitten, hekelden de rol van Vlaamse minister van Financien Philippe Muyters (N-VA) in de heisa rond het dossier. “Het was Muyters die zei dat het oude beleid niet noodzakelijk zal worden voortgezet. Hij ligt aan de basis van de ongerustheid”, riep de Vlaamse socialist Dirk Van der Maelen. Ook Jenne De Potter beschuldigde Muyters ervan verantwoordelijk te zijn voor de onduidelijkheid, die volgens hem vervolgens werd opgepookt door zijn partij. “Die was nochtans voor die overdracht”, voegde hij eraan toe.

Langs Franstalige kant schoof cdH’er Josy Arens de zwarte piet toe

aan bevoegd Waals minister Jean-Marc Nollet (Ecolo), die verklaarde het beleid pas te kunnen voortzetten indien hij daarvoor ook over de middelen beschikt. (Belga/EE)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels