Bekijk de galerij

Dialoog tussen oud en nieuw

Renovatie open

De opdrachtgever wilde thuis kunnen werken om op die manier de steeds maar langer wordende files te vermijden.

KRACHTLIJNEN1. Een geslaagde harmonie tussen een jaren 50-villa en een strakke, moderne uitbouw. 2. De grote raampartijen aan de achterzijde van de woning, met een ongehinderd zicht over de tuin. 3. De hoge muurtjes aan de ingang van de kantoorruimte weren inkijk en vrijwaren de privacy van de privéruimtes. 4. Door de herindeling van de bovenverdieping wordt de beschikbare ruimte optimaal benut en kreeg de badkamer een ongewone vorm.

ARCHITECTarchitectenburo Bart Coenen bvba

De opdrachtgever wilde thuis kunnen werken en er klanten ontvangen, om op die manier de steeds maar langer wordende files te vermijden en zo dus tijd en geld te besparen. Maar in de bestaande woning miste hij de nodige ruimte, en daarom besloot hij ze uit te breiden.

Aanvankelijk wilde hij zijn woning uit de jaren vijftig uitbreiden in dezelfde stijl, maar daar voelde architect Bart Coenen niet veel voor. Hij had eerder een hedendaagse en strakke uitbouw voor ogen, een volume dat een contrast vormde met het oorspronkelijke gebouw, geen uitbreiding.

Twee niveausDe architect ontwierp een volume met twee niveaus. Het onderste niveau bevindt zich op de plaats van de halfondergrondse garage. Op dat niveau kwam de kantoorruimte die bereikbaar is via de voormalige inrit. Door de halfondergrondse ligging komt de hoogte van de werktafel nu gelijk met het maaiveld. De kantoorruimte is bereikbaar via een aparte ingang langs de zijkant. Klanten en medewerkers komen binnen langs de poort naast de woning en worden iets verder door twee halfhoge muurtjes naar de eigenlijke inkom geloodst. Die muren bieden de nodige afscherming tegen eventuele inkijk.

Boven op het onderste niveau kwam een tweede verdieping, die over de wand met de ingang uitsteekt. Hierdoor lijkt het bovenste niveau te zweven boven de twee muren die naar de inkom leiden, waarmee de architect luchtigheid heeft gecreëerd. De lange, smalle lichtstrook die daardoor ontstaat, zorgt meteen voor lichtinval aan de ingang van het kantoor. Het quasi gelijklopen van de zijgevels van het oude en het nieuwe (bovengrondse) gedeelte, zorgt dan weer voor harmonie langs de buitenkant.

De overkapping zorgt tevens voor beschutting voor bezoekers en medewerkers aan de zijingang. In het bovenste niveau van de uitbouw bevinden zich een leefkeuken en een overdekt terras. De ruimte van dit niveau sluit aan bij de zitruimte van de bestaande woning. Koken en eten vinden plaats in deze ruimte en bij mooi weer op het overdekte terras. Het terras is zuidwestelijk georiënteerd en doordat het overdekt is, kunnen de bewoners er vaker van genieten.

Zwarte baksteenHet nieuwe gedeelte werd uitgevoerd in zwarte baksteen die bijna zonder voeg verlijmd werd. Het zwart vormt een duidelijk contrast met de bestaande, witgeschilderde gevels. De achtergevel bevat grote glaspartijen met op de bovenste verdieping ramen tot aan de vloer. Tussen dat raampartij en het overdekte terras kwam een aluminium strook om het aan het raam palende gedeelte van het keukenaanrecht, te verbergen.

De architect maakte in dit geval bewust geen gebruik van de zwarte baksteen omdat die in de achtergevel een S-vormige beweging maakt en die beweging wilde hij niet verstoren. Het terras is afgebakend met een glazen borstwering voor een maximaal contact met de tuin. De borstwering werd onderaan vastgeklemd en bestaat uit gelaagd glas zonder profielen.

Agnes Mus

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels