Dit zijn de vakantieperiodes van de Vlaamse bouwsector

Recht en financiën

Naar jaarlijkse gewoonte start de grote vakantie voor de Vlaamse bouwsector in juli. Afhankelijk van de regio sluiten de bouwbedrijven op andere tijdstippen.

Naar jaarlijkse gewoonte start de grote vakantie voor de Vlaamse bouwsector in juli. Afhankelijk van de regio sluiten de bouwbedrijven op andere tijdstippen.

De bouwbedrijven gevestigd in Brussel en in Halle-Vilvoorde zijn al sinds maandag 30 juni met vakantie. Die van de regio Leuven sinds vandaag (7 juli). Voor de provincies Antwerpen, Limburg en Oost-Vlaanderen (exclusief de kantons Lokeren en Hamme) start de bouwvakantie op 14 juli. In de praktijk betekent dit dat ze vanaf vrijdagavond 11 juli de riem er af leggen. In de kantons Lokeren en Hamme begint de jaarlijkse bouwvakantie op 22 juli. De bouwbedrijven uit West-Vlaanderen kunnen kiezen: starten op 14 juli of pas een week later.

Alle werknemers werkzaam in de bouwsector zullen, samen met hun familieleden, kunnen genieten van een welverdiende rust gedurende drie weken. In de regio’s Brussel en Halle-Vilvoorde sluiten de bouwbedrijven wegens jaarlijkse vakantie gedurende vier weken.
Vorig jaar werkte de helft van de bouwbedrijven nog even door tijdens de vakantie om achterstand in te halen. Door de slechte weeromstandigheden van de winter en het voorjaar liepen toen heel wat bouwprojecten vertraging op. Dat is dit jaar niet het geval.

De sluiting wegens jaarlijkse vakantie is slechts een aanbevolen collectieve regeling. Wie wil, mag daarvan afwijken. Dit is bijvoorbeeld het geval voor bepaalde bedrijven die wegeniswerken verrichten om ervoor te zorgen dat er geen verkeershinder meer is tegen september. Afwijken van de collectieve sluitingsperiode gebeurt voor de rest niet vaak, enkel als het echt noodzakelijk is, omdat de collectieve regeling voordelen biedt op vlak van organisatie en timing. De bouwwerkzaamheden zijn ook afhankelijk van de aanlevering van bouwmaterialen, van samenwerkingsverbanden met hoofd- en onderaannemers. Als iedereen tegelijk vakantie neemt, lopen de bouwwerken het minst vertraging op. (Bouwunie)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels