‘Doembeeld van volgebouwd Vlaanderen onrealistisch’ (VCB)

‘Doembeeld van volgebouwd Vlaanderen onrealistisch’ (VCB)

Nieuws

Alle voor wonen voorbehouden gebieden, zowel woon- als woonuitbreidingsgebieden, moeten worden aangesneden. Alleen zo kan de vraag naar nieuwe woningen door de bevolkingsgroei opgevangen worden. Dat vindt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB).

Alle voor wonen voorbehouden gebieden, zowel woon- als woonuitbreidingsgebieden, moeten worden aangesneden. Alleen zo kan de vraag naar nieuwe woningen door de bevolkingsgroei opgevangen worden. Dat vindt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB). De sectorvereniging reageert donderdag op de “doemberichten” als zou Vlaanderen volgebouwd worden. Verschillende media berichtten vorige week dat er volgens een onderzoek van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (Vito) iedere dag in Vlaanderen 4 hectare nieuwe woningen bijkomt. De vraag werd scherpgesteld: houdt de Vlaming vast aan zijn open ruimte, zodat hij kan fietsen in bossen, natuurgebieden en open landschappen, of kiest hij ervoor om in een landelijke omgeving te wonen, met als gevolg dat die dreigt te verdwijnen?

De VCB zegt dat het “doembeeld” van een volgebouwd Vlaanderen “onrealistisch” is. “Door de overschakeling naar meer appartementen en een kleinere gemiddelde perceeloppervlakte is de extra ruimte die nodig is om onze stijgende bevolking op te vangen, sedert de jaren 80 en 90 sterk gedaald. Toen werd jaarlijks nog bijna 50 km2 bijkomend in gebruik genomen om te wonen terwijl in 2010 nog maar 23 km2 extra voor wonen werd bebouwd”, zegt de VCB in een persbericht.

De VCB gaat ervan uit dat deze trend zich in de toekomst zal voortzetten. “Vlaanderen zal dus zeker niet volgebouwd zijn tegen 2050. Om de bevolking op te vangen volstaat de 16,5 procent van de Vlaamse oppervlakte die voor wonen is bestemd. Wel is het nodig hiervoor zowel de woon- als de woonuitbreidingsgebieden aan te snijden die beide vervat zitten in deze oppervlakte.” (Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels