Domotica en smartphone: Voldoende besparend om meerprijs te compenseren?

Interieur

Compenseert de energiebesparing die je kunt realiseren voldoende de prijs die je voor een (van op afstand bestuurd) domoticasysteem betaalt? Het antwoord is genuanceerd. Ja, maar...

Compenseert de energiebesparing die je kunt realiseren voldoende de prijs die je voor een (van op afstand bestuurd) domoticasysteem betaalt? Het antwoord is genuanceerd. Ja, maar…
Als we alle voor- en nadelen tegen elkaar afwegen, lijken de bestaande systemen meer het gebruikscomfort en de veiligheid in en rond de woning dan het energieverbruik te bevorderen.

Wat dat energieverbruik betreft, tonen studies aan dat mensen die hun energieverbruik kunnen aflezen gemakkelijk tot 15% aan energie kunnen sparen! Zo bracht Brainbox in 2012 het zogenaamde Eco Control-systeem op de markt. Dat laat toe om het verbruik van elektriciteit en van water in de woning permanent te volgen. Men kan dat verbruik niet alleen op het moment zelf bekijken, maar ook in de tijd. “Plotse pieken in het verbruik kunnen bijvoorbeeld duiden op een lek of problemen met de installatie. Het zijn alarmsignalen voor de gebruiker om in te grijpen.”

Uiteraard kan de gebruiker sneller en efficiënter ingrijpen als hij het energieverbruik van zijn smartphone of tablet kan aflezen en beheren. Een voorbeeld: de bewoner verlaat zijn huis voor een ganse dag en merkt even later via zijn smartphone dat hij de verwarming op hoge stand heeft laten opstaan. Nu kan hij meteen ingrijpen via zijn smartphone. In het andere geval zou hij moeten wachten tot ‘s avonds om de verwarming te kunnen winnen, waardoor die een ganse dag nutteloos heeft staan draaien.

Opgelet: men mag niet vergeten dat het enige tijd vergt vooraleer het geïnvesteerde geld echt wordt terugverdiend. Dat kan soms jaren duren, zeker als men ervan uitgaat dat de minimumprijs voor een basisinstallatie domotica en besturingssysteem 2.000 euro bedraagt.

Dirk De Mesmaeker

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels