Domotica in vijf stappen

Domotica in vijf stappen

Connectiviteit en domotica

Kies de juiste domotica voor je woning in vijf beredeneerde stappen.

1. Heb je een bestaande woning of een nieuwbouwwoning?

In het geval van een nieuwbouw is het natuurlijk eenvoudig om de nodige bedrading aan te laten brengen. Voor renovaties of bestaande woningen is het vaak onbegonnen werk om in de hele woning de leidingen te voorzien. Er moeten dan mogelijk heel wat muren worden opengebroken.

Heel wat fabrikanten hebben hierop ingespeeld door alternatieve systemen op de markt te brengen. Zo zijn er systemen die gebruik maken van het stroomnet, de zogenaamde “powerline“.

Naast powerline-systemen bestaan er tegenwoordig ook die bestuurd worden met radiofrequentie of infra-rood.

2. Kies vooraf goed uit wat je precies wil.

Bepaal vooraf precies wat je wil: het is veel makkelijker om alles op elkaar af te stemmen wanneer je het in één keer installeert, dan wanneer je achteraf dingen wil toevoegen.

Verlichting: hoeveel lichtkringen wens je te dimmen, hoeveel lichtkringen wens je aan- en uit te schakelen, wil je alle lichten kunnen uitschakelen bij het verlaten van de woning?

Veiligheid: wil je rook- en brandmelders? Heb je behoefte aan een bepaalde automatisering (zoals bijvoorbeeld het automatisch neerlaten van rolluiken bij afwezigheid)? Wil je een alarmsysteem?

Communicatie: wil je alles van op afstand kunnen controleren? Wil je het beheer van je systeem via je pc doen of via een lcd-aanraakscherm?

Comfort: Wil je stopcontacten kunnen uitschakelen en hoeveel? Welke deuren en ramen wil je automatiseren? In welke kamers wil je muziek kunnen horen? Wil je automatische ventilatoren?

3. Zorg voor een installateur mét kwaliteitslabel.

Het VEI en het Belgian Centre for Domotics and Immotics (BCDI) hebben een kwaliteitslabel domotica in het leven geroepen. Dit label garandeert dat de installateur technisch en commercieel onderlegd is, en dat hij een methode voor overleg met de klant hanteert die misverstanden uitsluit.

Hiertoe heeft hij een charter ondertekend dat een tiental punten en eisen omvat. Al de installateurs die over een label beschikken zijn ook opgenomen in een referentielijst. Die lijst is terug te vinden op de website het VEI.

4. Zorg voor voldoende extra wachtbuizen tijdens de plaatsing.

Ook naar plaatsen waar je in de toekomst misschien toepassingen wil integreren. Bijvoorbeeld: als je gewone rolluiken hebt, plaats dan alvast wachtbuizen naar alle ramen.

Misschien wil je in de toekomst wel elektrische rolluiken plaatsen. Deze kunnen natuurlijk perfect door het domoticasysteem worden bediend.

5. Kies de juiste programma’s.

Met een domotica-installatie kan je volledige scenario’s programmeren. Een interessante situatie is bijvoorbeeld die voor een ‘nachtelijk toiletbezoek’. Je bent niet helemaal wakker en fel licht aansteken is dan vervelend voor de ogen.

Dit scenario biedt een gedimd licht in de kamer, de gang en het toilet. Net voldoende om nergens tegen aan te botsen en tegelijkertijd geen huisgenoten te wekken.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels