Domotica ligt binnen het bereik van elke kandidaat-bouwer

Domotica ligt binnen het bereik van elke kandidaat-bouwer

Nieuws

Domotica is niet langer een gadget. Het is een modern onderdeel van een bouwproject dat binnen het bereik van elke kandidaat-bouwer ligt.

Een doorsnee gezin met een doorsnee budget dat een standaard woning wil bouwen, moet rekenen op 3.000 tot 5.000 euro om die woning uit te rusten met domotica die zorgt voor meer comfort en veiligheid voor de bewoners en besparingen op energieverbruik.

Domotica of automatisatie of systeemcontrole in woningen is in opmars. ‘We zien de afgelopen twee jaar een enorme groei,’ zegt sales engineer Luc Brachot van Carlo Gavazzi op Batibouw. ‘Vooral jonge mensen die een nieuw huis bouwen, maken in hun budget ruimte voor domotica.’

‘Wij stellen vast dat in 1 op 5 bouwdossiers voor particulieren domotica wordt meegenomen in het project,’ zegt Michael Vandermeerschen, KNX-product manager bij Vecolux. ‘Dat is veel meer dan in andere Europese landen.’

Met een vrij beperkt instapbudget ligt domotica dan ook binnen het bereik van elke kandidaat-bouwer. ‘We hebben in sociale woningen al projecten opgestart voor 1.000 euro,’ zegt Brachot.

Domotica in 10 stappen

  1. U komt huis van uw werk en rijdt met uw wagen op uw inrit voorbij een detectiesysteem. De buitenverlichting gaat automatisch aan en de garagepoort gaat open.
  2. Wanneer u in de garage bent, gaat de poort dicht. Het licht blijft nog 120 seconden branden om u de tijd te geven uw huis binnen te wandelen.
  3. Via uw smartphone controleert u of er zich niemand in uw huis bevindt.
  4. U loopt via de hall en de keuken naar de woonkamer. In deze ruimtes gaat het licht automatisch aan.
  5. In de woonkamer brandt de verwarming. In de andere kamers niet. De rolluiken gaan vanzelf naar beneden zodat niemand kan binnenkijken. In uw slaapkamer zal de verwarming over een half uur aanspringen want u domoticasysteem weet dat u over een uur gaat slapen.
  6. Er belt iemand aan. U kijkt op uw gsm wie er voor de deur staat.
  7. Nu u toch uw toestel vast hebt, zet u er de tv mee aan.
  8. Omdat het bezoek meteen weer weggaat, neemt u even de tijd om via uw domoticasysteem het energieverbruik van uw woning deze maand te vergelijken met dezelfde maand een jaar geleden.
  9. Om 10 uur starten de wasmachine en de vaatwasmachine automatisch op om te profiteren van het nachttarief voor elektriciteit.
  10. Net voordat u wil gaan slapen meldt uw iPad dat er een waterlek is in uw kelder. U zal dan morgenvroeg toch zelf de loodgieter bellen.

Een zeer populaire toepassing van domotica is de zogenaamde all off knop. Wie op vakantie vertrekt, vraagt zich op weg naar de luchthaven of in de auto steevast af of hij het licht in de badkamer of de verwarming in de slaapkamers wel heeft uitgezet. De all off knop maakt een einde aan alle zorgen.

Automatisering wordt in particuliere woningen vooral toegepast op verlichting, verwarming, koeling, beveiliging, cameratoezicht, rolluikbediening, waterlekalarm en energiemanagement. De technologie wordt in huis beheerd door een centraal panel of op afstand met een smartphone, tablet of computer. Dat gebeurt in regel online, maar kan ook via een telefoonnetwerk.

‘Domotica is niet langer een gadget zegt Michaël Vandermeerschen. ‘Vergeet het verhaal van die man die zegt dat hij met zijn iPhone vanuit zijn auto thuis zijn bad laat vollopen. Dat gebeurt niet.’

Het licht bedienen met je stem of je stereo aanzetten met handgeklap, is al evenmin waar het om draait bij domotica.

‘Een moderne woning zit vol met technologie,’ zegt Vandermeerschen. ‘Domotica laat je toe die technologie vanop afstand te bedienen en – belangrijker nog – laat al die verschillende systemen met elkaar communiceren. Zodat bijvoorbeeld niet de airco en de verwarming tegelijkertijd aanstaan omdat de ene het te warm en de andere het te koud vindt. Zodat afhankelijk van de stand van de zon een intelligente keuze wordt gemaakt tussen het gebruik van zonwering of airco.’

‘Wie vandaag een huis bouwt, wil over enkele jaren gebruik maken van technologie die nu nog niet bestaat. Denk bijvoorbeeld aan de iPad. Daar was tien jaar geleden absoluut geen sprake van. Wie vandaag intelligent gebruik maakt van domotica, kan straks probleemloos nieuwe technologiën integreren in bestaande systemen.’

‘Het budget is beperkt en wordt nog interessanter als er op andere plaatsen in de bouw geld wordt uitgespaard,’ zegt Luc Brachot. ‘Wie gebruik maakt van domotica moet vaak veel minder kappen en breken in zijn muren. Draadloze toepassingen zijn enorm in opmars. Het wordt later ook makkelijker om nieuwe dingen toe te voegen of te installeren zonder dat er moet gebroken worden of dat er verbouwingswerken aan te pas komen.’

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels