Domotica: waarop letten tijdens het bouwproces?

Domotica: waarop letten tijdens het bouwproces?

Connectiviteit en domotica, Nieuws

Wat zijn de dingen waar ik moet op letten wanneer ik domotica in mijn woning wil laten installeren? Kan domotica alleen bij nieuwbouw of ook bij verbouwing? Enkele praktische tips.

Eerste goede raad: doe het best een beroep op een bekwaam domoticaspecialist. Het is geen goed idee om zelf aan de slag te gaan met domotica. In de eerste plaats omdat het systeem in orde moet zijn met de regel- en wetgeving. Bovendien keren sommige brandverzekeringspolissen geen uitkeringen uit wanneer blijkt dat eigenaars op eigen houtje aan de elektriciteitsinstallatie hebben gewerkt.

Twee: domotica biedt meer mogelijkheden om nadien nog aanpassingen te doen dan een klassieke elektrische installatie. Dat is hèt grote voordeel van domotica: het systeem is gemakkelijk achteraf uit te breiden, men kan het vergelijken met een computernetwerk waar men bijkomende computers op aansluit. Zeker met draadloze schakelaars wordt uitbreiden nog gemakkelijker, zelfs op plaatsen waar dat vroeger moeilijk of onmogelijk was. Men kan zo veranderingen doorvoeren zonder al te veel breek- en kapwerk.

Correcte bekabeling

Toch is het een goed idee om op voorhand al een duidelijk zicht te hebben op noden en verzuchtingen. Als men op voorhand al een antwoord heeft op die vragen, heeft men ook al meteen een duidelijk beeld van welke richting men uitwil met het domoticasysteem. Vragen die aan bod kunnen komen zijn onder andere: wil ik alle lichten bij het verlaten van de woning kunnen uitschakelen? Wil ik een alarminstallatie integreren in het systeem? Wil ik mijn huis van op afstand kunnen controleren? Wil ik de verwarming ook via het domoticasysteem beheren? En zo ja, in welke vertrekken?,…

Derde tip: let zeker op een correcte bekabeling. Eenmaal u gekozen heeft voor een klassieke bekabeling, is het niet zo eenvoudig meer om over te schakelen naar bekabeling voor domotica. In het geval van domotica loopt de bekabeling rechtsreeks van de elektriciteitskast naar de schakelaar. Maar, in tegenstelling tot een klassieke installatie, is die schakelaar niet per definitie verbonden met een toestel of apparaat zoals een lamp of een rolluik.

Kwaliteitslabel

Het is altijd handig om de nodige loze leidingen voor de voeding en de stuurkabels te voorzien. Wil je in de toekomst bijvoorbeeld ook de rolluiken aansturen, voorzie dan reeds een loze leiding naar de rolluik om later de motor van te rolluik te kunnen voeden.

Tot slot nog dit: een ‘Kwaliteitslabel Domotica’ garandeert de bouwheer en de architect een maximale kwaliteit en bezorgt de installateur anderzijds de nodige erkenning. Voor kandidaat-bouwers en architecten – die vaak nog onvoldoende op de hoogte zijn van de mogelijkheden van domotica – is het bovendien een betrouwbare leidraad.

Dirk De Mesmaeker

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels