Bekijk de galerij Donker herenhuis wordt licht

Donker herenhuis wordt licht

Renovatie gesloten

Wat doe je met een stadswoning van 100 jaar oud, onderverdeeld in een tiental kleine kamertjes? Openbreken voor meer licht en een uitzicht op de tuin!

Wat doe je met een stadswoning van 100 jaar oud, onderverdeeld in een tiental kleine kamertjes? Openbreken voor meer licht en een uitzicht op de tuin! Althans dat is wat architecte Rozemarijn Bormans deed met haar eigen burgerwoning in het Antwerpse Berchem. Zowaar een geslaagd opzet!

Meer licht in huis. Dat was het doel van de grondige verbouwing die de burgerwoning van Rozemarijn Bormans onderging. Dankzij de grote ramen en de open ruimte binnen is er nu veel meer licht in huis. Tegelijk slaagde de architecte er ook in om het meer dan 100 jaar oude huis beter te isoleren en aan te passen aan de hedendaagse comforteisen. “En… het contact met de tuin is optimaal. Vanuit zowat elke kamer hebben we nu uitzicht op het groen”, vindt Rozemarijn.

Rozemarijn Bormans is een Limburgse architecte met een voorliefde voor herenhuizen en de stad Antwerpen. Een paar jaar geleden stootte ze in Berchem op zo’n stadse burgerwoning in de rij, met tuin, uit 1900. “Het huis sprak ons meteen aan. Het bevatte nog heel wat originele elementen, zoals houten vloeren, mooi lijstwerk en een originele gevelbepleistering met leuke ornamenten. Wat we konden bewaren, hebben we dan ook opgeknapt. Maar het was tegelijk ook een heel donker huis. Door al die kleine kamertjes en een gesloten achterbouw zag je de tuin gewoon niet. Ik besefte onmiddellijk dat er veel ingrijpend werk nodig was. Toch hebben we het huis gekocht en gingen we vrijwel meteen aan de slag.”

Gretel Kerkhofs – Habitos.be

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 358 van Ik ga Bouwen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels