‘Drama dreigt voor bouw bij afschaffing hypothecaire lening’

‘Drama dreigt voor bouw bij afschaffing hypothecaire lening’

Nieuws

'Het wordt een drama als men niet snel duidelijkheid schept', dat zegt Marc Dillen, directeur van de Vlaamse Confederatie Bouw.

De federale afschaffing van de fiscale aftrekbaarheid van hypothecaire leningen is een bedreiging voor de bouwsector. Dat zegt Marc Dillen, directeur van de Vlaamse Confederatie Bouw. “Het wordt een drama als men niet snel duidelijkheid schept.”

Vanaf 2014 zullen hypothecaire leningen niet langer federaal fiscaal aftrekbaar zijn. Vanaf dan zal die bevoegdheid immers overgeheveld worden naar de gewesten. Het verdwijnen van die hypothecaire aftrek geldt niet enkel voor nieuwe woonkredieten, maar ook voor de huidige leningen. Dit zorgt voor heel wat onzekerheid in de bouwsector en bij de eigenaars van een woning.

Volgens directeur van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) Marc Dillen wacht de Vlaamse overheid te lang met duidelijkheid scheppen voor de burger: “De onzekerheid bij de burger moet men nu onmiddellijk wegnemen, en er moet benadrukt worden dat dezelfde fiscale voordelen van kracht blijven, zowel voor de lopende als de nieuwe leningen.” Dillen vreest dat de bouwsector ondermijnd zal worden. “We kregen al van verschillende bouwbedrijven alarmerende berichten binnen. De overheid heeft een onzekerheid gecreëerd die de burger onnodig afschrikt. De bouwsector draaiende blijven houden is essentieel om werkgelegenheid te creëren en uit de recessie te blijven.”

Confederatie Bouw vertrouwt op gewesten

De Confederatie Bouw, de nationale variant van de VCB, liet intussen weten dat de gewesten nu zo snel mogelijk hun eigen beleid omtrent de hypothecaire leningen moeten ontwikkelen. Blijvende onduidelijkheid zal de bouwmarkt immers in elkaar doen storten. De Confederatie Bouw ziet overigens geen reden waarom het beleid gewijzigd zou moeten worden, ze wijst er op dat de gewesten zelfs voor extra stimulans en eigen accenten kunnen zorgen.

Kris Peeters belooft alternatief

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) verklaarde reeds dat de Vlaamse regering zo snel mogelijk duidelijkheid wil scheppen en met een alternatief wil komen voor de hypothecaire aftrek die verdwijnt. Peeters sprak over “een belastingkrediet, een vermindering of iets anders”. Voor meer details is het echter wachten op de finale teksten van de staatshervorming. De Vlaamse regeringsleider beloofde ook ervoor te zorgen dat er voldoende financiële middelen zullen overkomen van het federale niveau. Van een totaalbedrag van 1,4 miljard euro zou Vlaanderen recht hebben op ‘een goeie 900 miljoen’.

Jean-Marc Nollet (Ecolo): ‘Belastingvoordeel mag niet verdwijnen’

De federale overheid wil de hypothecaire aftrek voor de overheveling nog omzetten in een belastingkrediet, waardoor er een eerlijkere verdeling zou komen. Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A) wil voor de lopende leningen dat hervormde systeem in 2014 gewoon doorzetten. Voor nieuwe woonkredieten na 2014 kan Vlaanderen dan eventueel naar eigen goeddunken een nieuw beleid uittekenen. Haar Waalse collega-minister van Wonen Jean-Marc Nollet (Ecolo) wil ook allerminst het systeem schrappen, hoewel er nog veel vragen zijn rond de financiering.

Ook Open VLD-voorzitter Alexander De Croo benadrukte dat een overdracht van een bevoegdheid niet hetzelfde is als stoppen. Brussels begrotingsminister Guy Vanhengel (Open-VLD) verklaarde dat hij voor Brussel eveneens het systeem van belastingkrediet voor lopende hypothecaire leningen ongewijzigd wil overnemen. (Belga/MA)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels