Bekijk de galerij

Drie volumes, één verhaal

Nieuwbouw open

De landelijke tradities van het Pays des Collines lijken totaal niet te stroken met hedendaagse architectuur.

KRACHTLIJNEN 1. Een coherente en prettige dynamiek tussen de drie volumes. 2. Een geheel dat op een natuurlijke wijze is verbonden met de bestaande bouwomgeving. 3. De opvallende inplanting van de drie volumes. 4. De bewust discrete integratie. 5. De optimale benutting van de ligging.

ARCHITECTJean-Pierre Navez

Een platform, dat was waarvan de bouwheer droomde toen hij dit grote perceel van 25 are, geprangd tussen twee landelijke woningen, kocht. Een vrij utopisch idee zo bleek, gezien de ligging en de plaatselijke stedenbouwkundige voorschriften.Velen zouden zich hebben laten ontmoedigen door de minieme kans om een stedenbouwkundige vergunning te krijgen voor een project dat zó contrasteert met de bestaande landelijke bouwomgeving. Toch is hiermee het bewijs geleverd dat een dergelijke architectuur óók een plaats heeft in het Pays des Collines, hoe moeilijk die samenhang ook is.

Het uiterlijke kenmerken van de site hebben de bouwheer op het idee van een platform gebracht en de architect ertoe aangezet om zo discreet mogelijk te werk te gaan. Eerste voordeel: een muur langs de straatkant maakt de nieuwe constructie bijna onzichtbaar van op de openbare weg.

Drie volumes

Het project is opgebouwd uit drie volumes met plat dak die loodrecht op elkaar werden ingeplant. Om een coherente en prettige dynamiek te creëren, werden de verdiepingen op elkaar afgestemd: één lage rechthoek met één verdieping en twee rechthoeken met twee verdiepingen.

Net als de aangrenzende gebouwen en de straatmuur werden de drie volumes opgetrokken in baksteen, waardoor een heuse dialoog met de bestaande bouwomgeving in de hand wordt gewerkt. De platte daken garanderen een flexibele invulling van de ruimten en geven tegelijk op een eenvoudige en overzichtelijke manier uiting aan de geest van het project.

Aangezien er achteraan op het terrein geen rekening moest worden gehouden met wegen of andere gebouwen, kon aan die zijde het project volledig naar buiten toe worden opengewerkt. Immense ramen met aluminium lijstwerk geven de bewoners een panoramisch uitzicht over de tuin en het enorme terras in bankiraï waarin de bouwheer eigenhandig een zwembad heeft aangelegd.

Gezond verstand

“Dergelijke ramen waren twintig jaar geleden totaal ondenkbaar. De huidige technieken hebben het echter mogelijk gemaakt om deze enorm grote ramen te kunnen maken. Op die manier kunnen we niet enkel een visueel comfort, maar ook een bioklimaatregeling in de meest klassieke zin van het woord mogelijk maken,” stelt de architect.

De zuidwestelijke raampartijen laten de avondzon volop binnenvallen, waardoor het thermische comfort inderdaad aanzienlijk verhoogt. Zelfs bij temperaturen onder nul volstaat volgens de eigenaars de warmte van de zonnestralen om de leefruimten op te warmen zonder bijkomende verwarming.

“De ligging van het gebouw en het gesloten karakter aan de noordzijde, de isolatie en de ventilatie zijn stuk voor stuk belangrijke elementen waaraan veel zorg werd besteed,” aldus de architect. “Dergelijke basisprincipes mogen niet over het hoofd worden gezien ten gunste van nieuwe, energiebesparende technologieën. Het heeft geen zin om een passiefhuis te bouwen als de ligging ongunstig is. Dat is gewoon een kwestie van gezond verstand.”

Stephan Debusschere

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels