Drijvende villa’s in de Maas

Nieuws

Dura Vermeer heeft twee drijvende en vier amfibische woningen in de Maas gelaten in het Nederlands Limburgse Ohé en Laak aan de Belgische grens.

Dura Vermeer heeft twee drijvende en vier amfibische woningen in de Maas gelaten in het Nederlands Limburgse Ohé en Laak aan de Belgische grens. Daarvoor werd gebruikgemaakt van een van de grootste telescoopkranen van Europa.

De zogenaamde Maasvilla’s bestaan uit een betonnen drijflichaam en wegen ongeveer 100 ton per stuk. Vanaf de oever werden de woningen met heel wat kunde te water gelaten. De woningen bestaan uit een drijflichaam dat rust op betonnen palen en hebben op het water een diepgang van anderhalve meter.

Drijvende en amfibische woningen

Het verschil tussen de drijvende en de amfibische woningen is dat deze laatste enkel bij hoog water effectief beginnen te drijven. De amfibische woningen zullen een aantal malen per jaar los komen van hun fundering en gaan drijven. Uiteindelijk zakken zij terug op hun vaste funderingsplek, doordat ze verankerd zijn aan speciaal ontworpen geleidingspalen. Dankzij deze palen kunnen de amfibische woningen een fluctuatie van wel acht meter in waterstand overbruggen.

De twee drijvende woningen drijven dan weer permanent, tenzij de waterstand extreem laag wordt. Bij een erg laag waterpeil komen deze woningen eveneens op palen te rusten.

‘Bouwen op Water’

De Maasvilla’s in Ohé en Laak vormen één van de ‘Bouwen op Water’-projecten waarmee Dura Vermeer al sinds 1998 actief is. Het bouwconcern ontwikkelde en realiseerde eerder al 14 drijvende en 32 amfibische woningen in Maasbommel (Gelderland). Dat gebeurde telkens in samenwerking met Boiten Raadgevende Ingenieurs en Factor Architecten. De twee drijvende en vier amfibiscamfibische woningen in Ohé en Laak zijn de eerste in een totale reeks van 32 Maasvilla’s op deze locatie.(Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels