Dringend nood aan boek “Ruimtelijke Ordening voor Dummies”

Dringend nood aan boek “Ruimtelijke Ordening voor Dummies”

Nieuws

Volgens Mercedes Van Volcem is de regelgeving rond ruimtelijke ordening te complex.

Brugs Open Vld-politica en Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem is op zoek naar iemand die het boek “Ruimtelijke Ordening voor Dummies” wil en kan schrijven. Volgens Van Volcem, zelf schepen voor Ruimtelijke Ordening in Brugge, is de regelgeving te complex.

Daardoor zouden mensen zich kunnen vergissen en stedenbouwkundige overtredingen begaan, meent ze. Vanaf 1 december is voor bepaalde kleine constructies, zoals een tuinhuis of een zwembad, geen stedenbouwkundige vergunning meer nodig. Voor sommige constructies geldt nog een meldingsplicht, maar een groot deel kleinere werken hoeft voortaan vergund noch gemeld te worden.

Toch is er volgens Mercedes Van Volcem niet meteen reden tot euforie, want het is volgens haar lang niet zeker of er wel sprake is van een vereenvoudiging.

Huzarenstukje

Zo gaat de vrijstelling van stedenbouwkundige vergunning gepaard met een reeks voorwaarden (bijvoorbeeld de uitbreiding van de woning mag maximaal 40 vierkante meter bedragen). Bovendien moet er ook rekening gehouden worden met de stedelijke stedenbouwkundige verordeningen, voorschriften die zijn vastgelegd in verkavelingen, enzovoort.

“Wie geraakt daar nog aan uit?”, vraagt Van Volcem zich af. “Door de complexiteit van de regelgeving bestaat de vrees dat veel burgers zich zullen vergissen, wat uiteindelijk zou kunnen leiden tot een stedenbouwkundige overtreding”, stelt Van Volcem.

De Brugse politica lanceert daarom volgende oproep: “Wie ziet het zitten om het huzarenstukje ‘Ruimtelijke Ordening voor Dummies’ te realiseren?”

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels