Droomplekjes van kinderen krijgen plaats op Batibouw

Nieuws

Een planeethuis, een Chipie-toren, een droge zeeanemoon, een oceaan-ufo en droomeilandjes. Het zijn de namen van vijf droomplekjes van kinderen die op Batibouw levensgroot worden opgetrokken. De tentoonstelling van de droomplekken werd zaterdag geopend door Vlaams minister van Cultuur en Jeugd Sven Gatz.

Kinderen in heel Vlaanderen werden vorige zomer door Schatten van Vlieg, de jaarlijkse zomeractie voor families van CultuurNet Vlaanderen, uitgedaagd om hun eigen droomplek te bedenken en te ontwerpen. Uit de 150 inzendingen koos een jury vijf winnaars. Die vijf droomplekken worden in het Adviespaleis nagebouwd en tentoongesteld.

“Droomplekken zijn belangrijk in een mensenleven”, zei minister Gatz bij de opening. “Het zijn de pleisterplaatsen waar je je goed voelt en je graag terugkeert. En zelfs als dat niet mogelijk is, blijven het plaatsen waaraan je je goeie herinneringen verbindt.” Hij verklapte en passant dat zijn droomplek het terras is van een café op de Oude Graanmarkt in Brussel.

Een droge zeeanemoon, een oceaan-ufo en een planeethuis

De vijf uitverkoren ontwerpen werden nu op mensenmaat gebouwd door studenten architectuur van de Universiteit Antwerpen. Ze staan tot het einde van Batibouw tentoongesteld in het Adviespaleis (aan de ingang van op parking C).

Het gaat om “Eliens droge zeeanemoon” (van de 6-jarige Elien uit Rekem), een anemoon opgebouwd uit buisjes waar je op kan klauteren. Daarnaast is er de “oceaan-ufo” van de 6-jarige Emmeke uit Wanzele. Zij ontwierp een ronde, doorzichtige ufo die kan drijven, handig voor “als alles in de toekomst gaat overstromen”.

De jury koos ook voor de “Droomeilandjes” van de 7-jarige Marte uit Lier, een reeks thema-eilandjes die verbonden zijn met loopbruggen. Ook het project van de 7-jarige Remi uit Groot-Bijgaarden wordt nagebouwd. Hij ontwierp een “Planeethuis”, een planeteninterieur met onder meer een raket. Het vijfde ontwerp is van de hand van twee tieners, Guillaume (10 jaar) en Björn (12 jaar) uit Menen. Zij tekenden een “Chipie-toren”, een houten woontoren in verschillende lagen.

Schatten van Vlieg moedigt elke zomervakantie families aan om op schattenjacht te gaan in een culturele locatie in de buurt. Dit jaar zal het project in het teken staan van klankprikkels.

Meer info over de winnaars vind je op de website Schatten van Vlieg

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels