Bekijk de galerij

Dubbel duurzaam

Nieuwbouw open

Een bungalow met de voornaamste leefruimtes beneden en een maximale aandacht voor energie en milieu.

KRACHTLIJNEN1. Een nieuwe woning voor een koppel vijftigers, ontworpen met alle leefruimtes op het gelijkvloers opdat ze er levenslang zouden kunnen wonen. 2. Het huis is door de goede isolatie, mechanische verluchting, verwarming op lage temperatuur, fotovoltaïsche cellen en zonwering een lage-energiewoning (E-peil 48). 3. De baksteenarchitectuur die van de bungalow een sokkel maakt, aangevuld met een kleinere verdieping van houtskelet en zinkpanelen. 4. De benedenverdieping is in drie beuken opgedeeld: garage en nachtzone aan de ene kant, dagzone aan de andere kant, functionele ruimtes in het midden.

ARCHITECTBart Coenen

INTERIEURARCHITECTHadewijch Neirinck

Een koppel vijftigers wilde nog een keer bouwen en ging te rade bij architect Bart Coenen. Hun wens was duidelijk: een bungalow met de voornaamste leefruimtes beneden en een maximale aandacht voor energie en milieu.

Drie beuken

Het bouwvolume werd opgedeeld in drie beuken, met links de garage en de nachtzone, rechts de woonkamer en keuken en in het midden de berging, vestiaire, dressing en bureau. Door deze specifieke indeling vormen de dag- en de nachtzone elk een afgebakende entiteit. Dat is de meest uitgesproken afbakening in het huis, want de zones zelf zijn quasi helemaal open.

De L-vormige centrale leefruimte omvat kook- en eetgedeelte, zithoek en bureau. Subtiele compartimenteringen worden gevormd door enerzijds het niveauverschil van de vloer tussen bureau en zithoek, en een centrale keukenkast tussen eethoek en kookgedeelte.

De nachtzone bestaat uit de slaapkamer, badkamer en dressing. Het zijn aparte kamers, maar ze worden met elkaar verbonden door een hal en glazen deuren. Daardoor heeft het daglicht vrij spel tot in de dressing, die zich quasi centraal in het huis bevindt.

Ecologische voetafdrukOndanks de niet geringe bebouwde oppervlakte, wordt de ecologische voetafdruk onder controle gehouden door de compacte bouwvorm: een perfecte rechthoek. Samen met de gunstige oriëntatie, doorgedreven isolatie, mechanische verluchting, fotovoltaïsche cellen en vloerverwarming zorgt deze compacte bouwvorm voor een lage-energiewoning met een E-peil van 48 en een K-waarde van 36 (terwijl de normen op het moment van de bouw (2007) respectievelijk op 100 en 45 waren bepaald).

Het terras is bewust zuidwestelijk georiënteerd, omdat zich daar ook het kook- en eetgedeelte bevinden. Dat het terras zich aan de straatzijde bevindt – naast de garagepoort -, doet niets af aan de privacy van de bewoners, want ze wonen op het einde van een doodlopend straatje.

Door die oriëntatie is er vanuit de woonkamer en de keuken zicht op zowel de achtertuin, de zijtuin als de voortuin. Door het lijnenspel van de architectuur lijkt het terras zich in het volume van het huis te bevinden. Het is gedeeltelijk overdekt – in functie van beschutting en zonwering. Een onoverdekt deel benadrukt de volumewerking: de koker die de eerste verdieping vormt, volgt het vlak van de inspringende gevel.

Sofie De Vriese

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels