Dubbele glasgevel ook nuttig voor woningbouw?

Dubbele glasgevel ook nuttig voor woningbouw?

Nieuws, Veranda en terrasoverkapping

Een veranda met dubbel glas houdt de warmte binnen.

De dubbele glasgevel wordt veelal toegepast in kantoorgebouwen, waar door het gebruik van gepaste ventilatietechnieken en compartimentering behoorlijk op de koellast kan worden bespaard. Een doordacht ontwerp zorgt bovendien voor besparingen op de warmtevraag bij koude, zonnige winterdagen. Het principe is een smalle ruimte langs de buitenzijde van het gebouw, meestal op de zuidelijk georiënteerde gevel, waar op natuurlijke of geforceerde wijze lucht doorstroomt. Maar is dergelijk principe ook nuttig voor woningen?

Laten we beginnen met de werking van de dubbele gevel tijdens de verschillende seizoenen. In de zomer is de meerwaarde van de dubbele gevel het afvoeren van overtollige warmte. Dat kan enkel wanneer genoeg koudere lucht onderaan de dubbele gevel wordt toegevoerd en bovenaan opgewarmd wordt afgevoerd. Het evenwicht wordt gegeven door de wet van behoud van energie: het teveel aan warmte moet gelijk zijn aan de warmte die wordt afgevoerd door de lucht.

Het debiet dat vereist is, is dus afhankelijk van de warmtelast en van de temperatuur van de binnenkomende lucht. De combinatie van dergelijke ventilatie en het voorzien van zonwering zijn dus cruciaal om een bijdrage te kunnen leveren aan het verminderen van de koellast. Is dat nodig in woningen in ons klimaat? Niet echt! Er zijn andere, minder dure passieve
maatregelen die oververhitting kunnen voorkomen.

Onderhoud
In de winter kan de instraling van de zon op het glas van de dubbele gevel via convectie zorgen voor de opwarming van de luchtlaag in de dubbele gevel. Daardoor ontstaat een soort warmtebuffer. Als de zon intens genoeg straalt, kan de temperatuur in de dubbele gevel behoorlijk oplopen. Op dat moment kan warmte van de luchtlaag, via geleiding door de gevel of via gebruik in het ventilatiesysteem van het gebouw, actief bijdragen tot de vermindering van de warmtelast. Dat kan wel nuttig zijn bij woningen en werd al vaker met succes toegepast in verschillende woningprojecten in ons klimaat.

Uit metingen bij verschillende buitencondities blijkt dat het inderdaad mogelijk is om energie te besparen, maar dat die besparing meestal niet opweegt tegen de investeringskost van de dubbele gevel. Maar het kan dus. Overweegt u een dubbele gevel, dan kan u zich het best eerst informeren over de verschillende types en de onderhoudsaspecten. Bij een kantoor komt een externe firma de glaspartijen op regelmatige tijdstippen proper maken.

In uw woning is het erg waarschijnlijk dat u daar zelf voor moet zorgen. Zorg er dus voor dat u overal aankunt. Dat geldt eveneens voor mogelijke ventilatiekanalen die u aan het concept toevoegt, de binnenzijde van een niet gereinigde ventilatiebuis ziet er na een paar jaar gebruik helemaal niet meer zo aantrekkelijk uit. Ook aan de zonwering wilt u het nodige onderhoud en reinigingswerk kunnen doen. Vooraf informeren bespaart u achteraf een hoop frustraties en hoge kosten.

Leen Peeters

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels