Bekijk de galerij

Duel in wit en zwart

Renovatie open

Een 'uitgerekte' uitbouw, als een architecturale stretching.

KRACHTLIJNEN1. Een “uitgerekte” uitbouw, als een architecturale stretching. 2. De dynamiek van de volumes en de interne perspectieven. 3. Het streven naar soberheid, licht en doorkijken. 4. Het ingebouwde meubilair: extra opbergruimte en meer vrije ruimte. 5. Sporen uit het verleden bleven bewaard.

ARCHITECTadn architectures, architect David Henquinet

Deze vroegere arbeiderswoning in een residentiële wijk van Vlaams-Brabant maakt deel uit van een huizenblok met geschilderde bakstenen muren en pannendaken. Het aanpalende perceel gaf de nieuwe eigenaars de mogelijkheid om de woning comfortabel uit te bouwen.

En dus kreeg het Brusselse architectuurbureau adn de opdracht de plannen vorm te geven en er onder andere een beroepsruimte uit te bouwen.

Natuurlijke verlengingTer wille van de coherentie, ontwierp architect David Henquinet de uitbouw als een natuurlijke verlenging van de bestaande constructie.

In elke fase van het project bleven elementen bewaard die getuigen van de geschiedenis van het pand, zoals de natuurstenen muurvoeting van de straatgevel, de vroegere buitenzijmuur die nu een binnenmuur is geworden en de oude buitentrap naar de kelder die zich nu centraal in het project bevindt.

Het metselwerk in geschilderde baksteen was vooral bedoeld om het karakter van de oorspronkelijke constructie te vrijwaren, maar door de platvol gladde voegen kreeg het nieuwe gedeelte toch een meer hedendaagse uitstraling.

TuinzijdeAan de tuinzijde van het licht hellende terrein verleent de imposante zijgevel met zijn afwisselend holle en volle, schuine en diagonale elementen, een resoluut moderne look aan het geheel.

Het grote raam dat uitgeeft op de eetkamer kreeg, net als het kleinere en intiemere salonvenster, een smalle aluminium kap die het tegenover de gevel inspringende lijstwerk extra doet uitkomen.

Het vierkante raam in de slaapkamer van de ouders daarentegen werd in een kader ingewerkt om het als een bow-window uit de gevel te laten uitspringen.

De puntgevel werd om twee redenen afgevlakt. Enerzijds om de esthetische eenheid tussen de volumes te bevorderen. Anderzijds was er een meer praktische reden: de noordelijk georiënteerde tuin kreeg daardoor meer zonlicht

GarageDe nu centraal gelegen garage maakt zo deel uit van een dubbele inkom. De deur aan de linkerkant geeft toegang tot de beroepsruimte op het gelijkvloers van het oude volume. De rechterdeur leidt naar de uitbouw met de privévertrekken.

Om de dubbele inkom duidelijk te profileren, maakt die ten opzichte van de nieuwe gevel een insprong.

Wie de deur rechts van de garage binnenstapt, betreedt de uitbouw die zich volledig in de richting van de tuin uitrekt. Binnen worden bezoekers zich bewust van een zeer bijzondere volumetrie onder impuls van een complexe maar vloeiende dynamiek van schuine vormen, holle en volle elementen, spanningsvelden en perspectieven.

De muren lopen niet tot aan het dak door, waardoor de volumes los van elkaar lijken te staan en een zekere wanorde uitstralen.

Stephan Debusschere

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels