Duits gebouw haalt stroom uit algen

Nieuws

In het Duitse Hamburg is het eerste gebouw ter wereld geopend dat in de eigen stroom voorziet door algen op de façade.

Aan de zijden van het gebouw die naar de zon gericht zijn, werden 129 glaspanelen aangebracht die miljoenen microalgen bevatten. Het systeem haalt warmte uit de algen om warm water te produceren, maar het functioneert tegelijk als dynamische zonnewering, isolatie en geluidsscherm.

De algen hoeven enkel te groeien. Ze krijgen daarvoor nutriënten en CO2 via een watercircuit dat langs de façade loopt. Met de hulp van zonlicht en fotosynthese kunnen de micro-organismen groeien. Algen zijn daarvoor erg geschikt: ze produceren tot vijf maal zoveel biomassa per hectare als landplanten en bevatten oliën die geschikt zijn om energie op te wekken.

Duurzame oplossing energieproductie steden

Het systeem creëert warmte voor verwarming en sanitair, en de biomassa van de algen wordt gebruikt in een reactor om elektriciteit op te wekken. “Het gebruik van biochemische processen in de façade van een gebouw om schaduw en energie te creëren is erg innovatief”, zegt Jan Wurm van onderzoeksbureau Arup, dat meewerkte aan het project. “Het zou wel eens een duurzame oplossing kunnen worden voor energieproductie in stedelijke gebieden. En het is schitterend om het concept hier getest te zien op het terrein.” (IPS/SD)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels