“Duizenden banen bedreigd als nieuwe regering btw verhoogt”

Immo, Nieuws

Als de nieuwe regering beslist om de btw te verhogen, dan dreigen in de bouw tot 3.000 banen verloren te gaan. Die waarschuwing gaf werkgeversorganisatie Confederatie Bouw dinsdag bij de voorstelling van haar jaarverslag.

Als de nieuwe regering beslist om de btw te verhogen, dan dreigen in de bouw tot 3.000 banen verloren te gaan. Die waarschuwing gaf werkgeversorganisatie Confederatie Bouw dinsdag bij de voorstelling van haar jaarverslag.

Gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere roept de toekomstige regering op een “ondersteuningsbeleid” te voeren voor de bouwsector. Die verloor in de voorbije twee jaar al 9.000 jobs, zei hij. “We ondervinden zware concurrentie van buitenlandse bedrijven binnen onze eigen grenzen.”

De bouwsector wil absoluut vermijden dat de btw de hoogte in gaat. De loonkosten moeten omlaag, maar de regering mag dat niet financieren met een btw-verhoging. De Mûelenaere zwaait met een rapport van het Planbureau, waaruit blijkt dat een verhoging van de btw met 1,4 procent zou leiden tot een banenverlies van 2.000 à 3.000 banen in de bouw. Met de leveranciers inbegrepen kan dat oplopen tot 5.000 verloren jobs.

Volgens de Confederatie Bouw kan dat cijfer zelfs nog hoger uitkomen. “Gemeenten en gewesten zullen meer btw betalen, maar krijgen daar de opbrengst niet van en perken hun bouwwerken dus in”, zegt De Mûelenaere. Als de regering onder Europese druk bovendien nog het verlaagde tarief van 6 procent voor renovatiewerken zou schrappen, dreigen nog eens duizenden banen extra te verdwijnen. De organisatie vraagt de regering om slopen en meteen herbouwen meer te stimuleren.

Nu geldt er in bepaalde gevallen een verlaagd btw-tarief van 6 procent, maar voor Confederatie Bouw is het toepassingsgebied te beperkt. “Er is heel veel nood aan slopen-heropbouwen, ook in de gebieden buiten de steden en soms is dit het enige economisch aanvaardbare alternatief voor de opdrachtgever”, klinkt het.

Tot slot vraagt de confederatie ook dat overheden hun investeringspeil optrekken. “Het jaarlijkse gemiddelde percentage overheidsinvesteringen in België (1,7 procent van het bbp) is al meer dan 25 jaar veel lager dan het Europese gemiddelde (circa 3 procent).” De transportinfrastructuur moet beter, aldus de werkgeversorganisatie.(BELGA)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels