De milieu-impact van stookolie verlagen? Dat kan!

De milieu-impact van stookolie verlagen? Dat kan!

Informazout

Minder energie verbruiken, minder CO2 en andere schadelijke stoffen uitstoten, … Dat we met zijn allen inspanningen moeten leveren voor een duurzame toekomst, is een open deur intrappen. De vraag hoe we dat zullen aanpakken, is moeilijker te beantwoorden. Dat stookolie een belangrijke rol kan spelen, zullen wellicht weinig mensen je vertellen. En toch.

De vervanging van verouderde ketels levert een grote milieuwinst op

Eerst de feiten. In België verwarmen zowat 3,5 miljoen mensen met stookolie, goed voor één derde van alle woningen in ons land. Ongeveer de helft van die stookolieketels is 20 jaar of ouder. Maar intussen heeft de techniek een grote stap voorwaarts gezet.

Denk je bij energiezuinig verwarmen automatisch aan passiefhuizen, warmtepompen en andere nieuwigheden? Dat is heel begrijpelijk. Minder gekend is evenwel dat ook moderne stookolieketels een groot besparings- en milieupotentieel hebben.

Zo groot zelfs dat het verbruik en de uitstoot van een nieuwe condenserende ketel met hoog rendement minstens 30 procent lager liggen. In combinatie met het toevoegen van hernieuwbare energie en isolatie wordt dat zelfs meer dan 50 procent.

Een gemiddeld gezin van vier personen met een oude ketel heeft elk jaar ongeveer 3.000 liter mazout nodig. Die ketels vervangen door een nieuw exemplaar met A-label levert dus een aanzienlijke winst op, zowel voor het milieu als voor de gebruiker. Een moderne ketel op stookolie is namelijk het meest budgetvriendelijk. Gerekend over een periode van 15 jaar bedraagt de jaarlijkse totale kost na vervanging (dus inclusief installatie, onderhoud en verbruik) van een condensatieketel op stookolie ongeveer 3.130 euro. Ter vergelijking: voor een brandstofswitch naar een elektrische lucht-water warmtepomp betaal je zo’n 8.660 euro per jaar (*).

* Volgens een studie van het onafhankelijk onderzoeksbureau Ph. Deplasse & Associés.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels