Bekijk de galerij In beeld: dynamische nieuwbouw met huisje op het dak

In beeld: dynamische nieuwbouw met huisje op het dak

Nieuwe appartementen en loften, Reportages

De vooroordelen over Molenbeek doen Peter en Tine weinig. Het architectenkoppel streek jaren geleden neer op het Zwart Paardplein in het hart van de gemeente. Sinds hun nieuwbouw er staat willen ze er nooit meer weg.

Een klassiek rijhuis? Daar passen Peter Casier en Tine Van Herck voor. Het architectenechtpaar liet tien jaar geleden hun oog vallen op een pand met een industrieel karakter vlakbij het kanaal in Molenbeek. Ze woonden enkele jaren in de voorbouw, zoals Peter de woning voor het atelier noemt. Die voorbouw staat er nog steeds, het atelier ging tegen de grond toen de gevel over begon te hellen. Peter en Tine pootten er een gebouw met meerdere bouwlagen neer. Op het gelijkvloers vond hun gezamelijke bureau PTArchitecten onderdak. Op de twee volgende etages kwamen vier woonunits. Zelf trokken ze met hun vijfkoppige gezin in op de derde en de vierde verdieping.

Brede schuifdeuren

Met de lift klimmen we omhoog naar de derde verdieping. Een lange gang verdeelt de ruime etage in tweeën. Aan de straatkant vind je de master bedroom – met dressing en inloopdouche – en een multifunctionele ruimte. Aan de achtergevel liggen de slaapkamers van de drie kinderen. Netjes daartussenin werden de badkamer en een speelruimte geplooid.
Openzwaaiende deuren zouden in deze opstelling te veel ruimte inpalmen. Daarom kozen Peter en Tine voor brede witte schuifdeuren. Strak gestileerde, goudkleurige handgrepen geven deze deuren een geraffineerde toets. Al zijn ze niet alleen mooi. Met twee schuifpanelen verander je de multifunctionele ruimte naast de master bedroom tot een aparte kamer. Zo kunnen de grootouders of speelkameraadjes in alle rust en privacy komen logeren.

Licht en luchtig

Een eenvoudige maar stevige houten trap leidt vanuit de gang naar de bovenste verdieping. Daar wordt duidelijk waarom het koppel een apart huisje op het dak neerpootte. In de leefruimte valt veel licht binnen en het weidse uitzicht is er adembenemend. “Wij hebben daglicht nodig”, zegt Peter. “Daarom plaatsten we heel wat ramen. De vaste ramen zitten in verzonken profielen, de schuiframen in een kader van afzelia. Deze duurzame en stabiele houtsoort is ons op het lijf geschreven want je kan ons bewaarlijk meesters in onderhoud noemen. Met afzelia kan je al eens een onderhoudsbeurt overslaan.”

Tekst Katrien Bonne
Foto’s Bram Tack

 

Lees de volledige reportage in het juninummer van Ik ga Bouwen (nr. 421)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels