Dyson ontwerpt revolutionaire ventilator

Dyson ontwerpt revolutionaire ventilator

Nieuws, Ventilatie en airconditioning

Dyson heeft de Air Multiplier op de markt gebracht, een ventilator die vernieuwend is op gebied van techniek en design. Een gesprek met David Dos Reis, het brein achter dit product.

James Dyson himself gaf al aan dat “hij altijd teleurgesteld is geweest in ventilatoren. Hun draaiende bladen hakken de lucht in stukken en zorgen voor vervelende trillingen.” De ingenieurs bij Dyson vertrokken vanuit deze frustratie en ontwikkelden een volledig nieuw concept. David Dos Reis, die al zes jaar werkzaam is bij Dyson en Lead Design Ingenieur is van dit product, legt uit.

Hoe is dit ontwerp tot stand gekomen?

“Bij Dyson vertrekken we altijd vanuit de technologie. Zo waren we aan het bekijken hoe we onze handdroger konden verbeteren en toen viel ons op dat de lucht die daarbij gebruikt wordt, ook toegepast kan worden op een ventilator. We merkten namelijk op dat de omringende lucht ook wordt meegezogen en dat concept hebben we gebruikt bij de Air Multiplier.”

“Wat betreft het design is het steeds de bedoeling om zo efficiënt mogelijk te zijn, vandaar dat we voor een cirkelvormige ventilator gekozen hebben. Er kan een maximale hoeveelheid lucht door een zo klein mogelijke oppervlakte. Er zijn ondertussen namaakproducten op de markt die gebruik maken van een driehoek of vierkant, maar die zullen nooit zo efficiënt zijn. Dankzij de cirkel is er namelijk een constante, vloeiende stroom van lucht die – in tegenstelling tot bij klassieke ventilators – niet gebroken wordt.”

Het design van een conventionele ventilator is nagenoeg onveranderd gebleven sinds eind 19e eeuw. Waarom is er nog nooit iemand eerder op dit design gekomen, denkt u? “Ten eerste wil ik er op wijzen dat er vier jaar onderzoek en ontwikkeling in de Air Multiplier is gekropen. Het is dus niet zomaar tot stand gekomen. Verder denk ik dat de ‘work ethic’ bij Dyson essentieel is geweest voor het totstandkomen van dit product. We worden constant aangemoedigd om nieuwe concepten te ontwikkelen en na te denken buiten de conventionele lijnen. We geven niet op en leren uit onze fouten. De combinatie van die factoren met het aanwezig talent in het bedrijf heeft ervoor gezorgd dat we dit product hebben kunnen ontwikkelen.”

De Air Multiplier ventilator gebruikt de Air Multiplier technologie om lucht aan te zuigen en deze tot 18 keer te versterken. Per seconde wordt tot 33 liter lucht ingezogen door een energie-efficiënte borstelloze motor. De lucht wordt versneld door een ringvormige opening. Dit creëert een krachtige luchtstroom die over een glooiing in de vorm van een vliegtuigvleugel glijdt, waardoor de richting van de luchtstroom wordt bepaald.

De ventilator heeft geen bladen, is eenvoudig te verplaatsen en makkelijk schoon te maken. Bovendien is de Air Multiplier voorzien van een dimmerknop waardoor u de gewenste stand kan selecteren. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels