Eandis waarschuwt voor bruuske stijging distributienettarieven

Energie, Nieuws, Recht en financiën

Netbeheerder Eandis waarschuwt nu al voor een "bruuske stijging" van de distributienettarieven, die ongeveer een derde uitmaken van de energiefactuur, in 2015.

Dat komt omdat de huidige tarieven geblokkeerd zijn tot eind 2014, terwijl de kosten blijven stijgen, zo viel te horen bij de voorstelling van het jaarverslag van Eandis in Affligem.

Hoe groot de tariefstijging zal zijn, is nog niet duidelijk. “De huidige blokkering van de tarieven betekent dat de kostenstijging wordt vooruitgeschoven in de tijd en pas bij de deblokkering in 2015 kan worden doorgerekend”, zo staat in het jaarverslag. “Dat zal op dat ogenblik onvermijdelijk leiden tot een bruuske stijging van de tarieven.”

‘Kosten waar het bedrijf geen controle over heeft’

Volgens Eandis stijgen vooral de kosten waar het bedrijf zelf geen controle over heeft, maar die het wel in de nettarieven moet doorrekenen. Het gaat bijvoorbeeld om kosten die verband houden met de groenestroomcertificaten voor zonnepanelen, aldus Eandis-voorzitter Geert Versnick. Hij benadrukte dat Eandis ernaar streeft dat de stijging van de kosten die het wél onder controle heeft, niet boven de inflatie uitkomt.

Een becijferde prognose over de verwachte tariefstijging is er nog niet, omdat er ook nog heel wat onzekerheden zijn. Zo is het afwachten wat er beslist wordt in verband met de uitrol van slimme meters en wat de regionalisering van de bevoegdheden met zich mee zal brengen, of met andere woorden “welk stukje van het beleid zal worden betaald via het tarief aan de consument”, aldus Versnick. Eandis verzorgt de exploitatietaken van zeven Vlaamse gemengde distributienetbeheerders voor elektriciteit en gas en is op die manier actief in 234 Vlaamse gemeenten en steden.

Groen: ‘Zeer voorbarig’

Hermes Sanctorum van Groen vindt de waarschuwing van Eandis “zeer voorbarig”. Volgens Sanctorum moet de politiek eerst een reeks knopen doorhakken rond de slimme meters en rond de groenestroomcertificaten. “Door nu al te zeggen dat de prijzen sterk zullen stijgen, zaait men onnodig onrust bij de mensen”, aldus Sanctorum. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels