‘Ecolabelling zal aantonen dat kachels niet de schuldige zijn van fijn stof’

‘Ecolabelling zal aantonen dat kachels niet de schuldige zijn van fijn stof’

Interieur

Kachels krijgen vaak de zwarte piet doorgeschoven wanneer er te veel fijn stof in de lucht hangt. Houdt deze kritiek eigenlijk wel steek? We gingen op Batibouw ons licht opsteken bij Fero, importeur van kachels, haarden en accessoires.

Voordelen ten opzichte van fossiele brandstoffen

Vele mensen koesteren nog het romantische beeld van een kachel met een zacht schapenvelletje voor. Maar er zijn volgens Fabien De Vos van Fero nog redenen om voor een kachel of een haard te kiezen. “Je krijgt er namelijk een onafhankelijkheid van energie en elektriciteit voor in de plaats. Momenteel ligt de prijs van stookolie bijzonder laag, maar door de band genomen zijn hout of pellets als brandstof wel de beterkoop. Bovendien zijn de prijzen bijzonder stabiel.”

Veroorzakers van fijn stof?

Hoewel het hier gaat om het verbranden van biomassa (hout of pellets), wordt het duurzaam karakter van kachels en haarden vaak in twijfel getrokken. Ze zouden te veel fijn stof in de atmosfeer brengen. De Vos pareert deze kritiek: “Er worden steeds appelen met peren vergeleken. De kachels die vandaag geproduceerd worden zijn bijzonder milieuvriendelijk. De uitstoot van stof is de voorbije jaren gedecimeerd en het rendement steeg tot 80%. De auto-industrie wordt niet afgerekend op wat ze pakweg vijftien jaar geleden produceerden. Wij wel.”

De Vos is dan ook vragende partij voor strengere regels. “In oktober 2016 komen er strenge regels in voege rond de uitstoot van fijn stof. In 2018 volgt dan de ecolabelling en 2020 zal het met de normen over ecodesign weer een stukje verstrengen. Wij kunnen dit alleen maar aanmoedigen. Dankzij keuringen en controles zullen wij zwart op wit kunnen bewijzen dat wij niet de vervuilers zijn waarvoor ze ons verslijten. Dat wij niet verantwoordelijk zijn voor al dat fijn stof.

Stappen van de overheid nodig

“Het enige wat nog ontbreekt om al een mooie milieuwinst te boeken is een incentive van de overheid om mensen te stimuleren om hun oude kachels te vervangen door duurzamere modellen. Om de markt verder te professionaliseren, zou het invoeren van een verplichte opleiding voor de installatie en het onderhoud zeker ook geen slechte zaak zijn. Of werken met gecertificeerde dealers. Op die manier zullen de kachels en haarden altijd de prestaties kunnen neerzetten die horen.”

Minder vermogen nodig

De belangrijkste evolutie in de markt van kachels vandaag is het opkomen van de energiezuinige woningen. “Dat impliceert dat er minder vermogen nodig is om de ruimtes te verwarmen. Vroeger was 10 kW zowat de standaard, nu is dat nog 8 kW en het blijft dalen. Inbouwhaarden en houtkachels blijven een constante waarde dankzij hun natuurlijke vlam en intense stralingswarmte. Ook de pelletkachel houdt zijn plaats met een technologie die nu helemaal op punt staat. We zien enkel een terugloop bij de liftdeurhaarden en de kachels die werken op bio-ethanol. Al mag het voor ons wel weer eens een heel strenge winter worden”, knipoogt De Vos. (VC)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels