Een aangename warmte in de badkamer

Een aangename warmte in de badkamer

Badkamer en wellness, Centrale verwarming, Energie, Interieur

Als er één plaats is waar je het lekker warm wilt hebben, dan wel in de badkamer. Die moet bovendien snel warm zijn en liefst nog voor je de ruimte betreedt. Zo ben je bestand tegen die koude ochtenden.

Idealiter laat je een specifieke thermostaat installeren die toelaat de verwarming te programmeren: bijvoorbeeld een hogere temperatuur een half uur voor je opstaat, de verwarming terug uitschakelen wanneer je het huis verlaat.

Vloerverwarming

Bepaalde technieken zoals vloerverwarming verhogen het comfort nog. Wat is er aangenamer dan uit bed springen met je voeten op een warme ondergrond?

De voordelen
> Er heerst in de hele ruimte een homogene warmte. Bij radiatoren of convectoren voel je al verschil van zodra je er een meter vandaan stapt
> Ze neemt geen plaats in. Je kunt daardoor de muren van je badkamer volop benutten. Een enorme troef vermits badkamers vaak (heel) klein zijn

© viega

Vloerverwarming in badkamers heeft niettemin ook twee mindere punten:
> Het eerste is dat ze geen directe verwarming via convectie produceert maar alleen stralingswarmte afgeeft. Je kunt dus niet aan de verwarmingsbron
> Het tweede is dat ze een zekere plaatsingsoppervlakte vereist en dat de vloeroppervlakte van de badkamer ‒ al deels ingenomen door de ruimte voor bad en/of douche ‒ vaak minimaal is

Om vloerverwarming in badkamers aan te vullen kies je dan ook best voor een bijverwarming aan de muur (sier- of handdoekradiator) of voor een geïntegreerde wandverwarming. Die techniek is in alle opzichten vergelijkbaar met die van vloerverwarming, met dit verschil dat ze niet in de vloer, maar in de wanden verwerkt zit. De kring kan door een onafhankelijke thermostatische kraan bestuurd worden.

De elektrische oplossing

Een andere mogelijkheid is elektrische verwarming die je alleen op piekmomenten gebruikt. Ook hier kun je plaats besparen door bijvoorbeeld een spiegel te kiezen die als verwarmingselement dienstdoet. Een speciaal membraan in de spiegel zorgt dan voor warmteverspreiding. Je vindt elektrische verwarmingen uiteraard ook in de vorm van kleine convectoren die je op bepaalde momenten gebruikt zoals handdoekradiators of infraroodradiators.

De handdoekradiator

Sinds een aantal jaren is de handdoekradiator dé norm in badkamers. Naast zijn mooi design en zijn beperkte volume heeft hij een dubbele functie: het verwarmen van de ruimte én het drogen van de handdoeken. Tegenstanders beweren dat hij voornamelijk dient om handdoeken te drogen vermits hij altijd vol hangt. Toch blijft dit toestel de blikvanger in de badkamer en de trend lijkt nog niet te keren.

Dit systeem volstaat alleen in badkamers die kleiner zijn dan 10 m2. In grotere badkamers zullen ze eerder fungeren als bijverwarming bij een klassiek systeem.

Handdoekradiators kunnen ofwel op de centrale verwarming ofwel via een stopcontact op het elektriciteitsnet worden aangesloten. De combinatie van beide kan ook. In dat geval worden ze aangesloten op de centrale verwarming maar beschikken ze ook nog eens over een elektrische verwarmingsfunctie. Elektrische en gemengde systemen kunnen in het tussenseizoen als bijverwarming gebruikt worden, wanneer je de centrale verwarming nog niet gebruikt.

De infraroodradiator

In tegenstelling tot andere radiators verwarmt het infraroodsysteem ‒ dat elektrisch werkt ‒ niet de lucht maar wel de wanden, de voorwerpen en de mensen. Hoewel je het niet veel aantreft in badkamers heeft het een aantal troeven:

> In de eerste plaats de ruimte die de radiator inneemt: het is een dun verwarmingspaneel dat zowel tegen de muur als aan het plafond kan bevestigd worden
> Bovendien stimuleert de straling de bloedsomloop en doet het systeem de vochtigheid in gebouwen dalen
> Verder is het anti-allergeen dankzij een vermindering van de luchtcirculatie
> Veilig in gebruik

Elke medaille heeft echter een keerzijde: infrarood verslindt namelijk energie. Het verbruik ligt tussen de 1.500 en 4.000 W per uur. Het is dus niet geschikt voor grote ruimtes of badkamers die in de lengte zijn gebouwd. De door infrarood geproduceerde warmte beperkt zich bovendien tot de ruimte vlak rond het toestel.

Geen nevel meer!
Voor nog meer comfort kan je de verlichte en verwarmde spiegel overwegen. Het wordt steeds populairder en helpt mistvorming te voorkomen. Daarnaast dient het ook als warmtepunt. En als je al een spiegel hebt, kan je aan de achterkant van de spiegel een verwarmingsfilm toevoegen, die door een eenvoudige elektrische voeding wordt bediend.
Om nog verder te gaan, is dit type spiegel nu uitgerust met nieuwe technologieën zoals multimediaschermen, geluidsintegratie, de mogelijkheid om je mobiele telefoon op te laden…

Tekst Virginie Stassen
Beeld Laurent Brandajs/Crahay & Jamaigne architectes

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels