Een afdekking is veilig en warm

Zwembad en wellness

Afdekkingen voor zwembaden zijn er in verschillende uitvoeringen en systemen.

Afdekkingen voor zwembaden zijn er in verschillende uitvoeringen en systemen.

De noppenfolie is het meest eenvoudige afdekzeil. Het is een folie met luchtbubbels die op het water drijft. Deze zeilen houden je zwembad proper en warm. Maak het wel eerst zuiver alvorens je het oprolt. Zo vermijd je dat het vuil in het water terechtkomt. Dit dekzeil is niet veilig.

Een zeil uit een PE-schuim is gewoonlijk 0,5 cm dik. Het drijft ook op het water maar isoleert beter dan een noppenfolie. Enkel geschikt voor kleinere baden want voor grote baden wordt dit zeil te zwaar om op te rollen. Ook dit is geen veilige afdekking.

Winterzeil

In het geval van deze twee zeilen moet je in de winter een ander zeil over je zwembad spannen: een winterzeil. Deze zwembadafdekking wordt over het zwembad gespannen ver over de boordstenen.

Het beschermt je zwembad tegen bladeren en ander vuil. Je neemt best een zeil dat zo weinig mogelijk licht doorlaat, dat beperkt de groei van algen en andere bacteriën aanzienlijk. Je zwembad zal na de winter veel properder zijn en makkelijker op te starten.

Manuele veiligheidsafdekking

Dat is een PVC-folie met aluminium profielen. Het zeil wordt opgerold met een zwengel en afgerold met een lint. Het oprollen kan ook eenvoudiger door middel van een oplaadbare boormachine waarop de zwengel gemonteerd wordt.

Deze afdekking kan zowel in de winter als in de zomer gelegd worden. Als ze correct ligt, kan ze het gewicht van een volwassen persoon dragen. Deze afdekkingen zijn interessant van prijs maar ze zijn niet goed bruikbaar voor grotere zwembaden: ze wordt al snel te zwaar. Een gemotoriseerde zwengel kan in dat geval een oplossing bieden.

Automatisch rolluik

Het automatisch rolluik bestaat uit PVC lamellen die op het water drijven. Het is de duurste afdekking; als het zwembad is uitgerust met een veiligheidsrand aan de lange én aan de korte kant is het ook de veiligste afdekking. De veiligheidsrand zorgt ervoor dat wanneer toch iemand op de afdekking zou vallen, deze niet onder het rolluik terechtkomt.

Er moet nauw op toegezien worden dat de afdekking vergrendeld kan worden zodat ze niet achteruit kan drijven. Een automatisch rolluik staat ofwel met een opbouwrol achteraan aan het bad ofwel wordt het ingebouwd. Dat laatste is uiteraard het mooiste maar ook het duurste systeem.

Omheining

Welke afdekking je ook kiest, verlies de veiligheid niet uit het oog. Blijf op je hoede. Een afdekking kan alleen maar zekerheid bieden als ze toegemaakt is. Voor kleine kinderen blijft het raadzaam om een omheining te plaatsen zodat ze niet ongemerkt of onbegeleid bij het zwembad kunnen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels