‘Een architect zou dubbel zoveel moeten verdienen’

‘Een architect zou dubbel zoveel moeten verdienen’

Recht en financiën

Een architect besteedt veel meer uren aan een bouwproject dan iedereen - inclusief hijzelf - denkt. Het ereloon dat hij voor zijn werk krijgt, is navenant: om correct te zijn, zou een architect eigenlijk bijna dubbel zoveel moeten verdienen.

De Vlaamse Raad van de Orde van Architecten, die het onderzoek liet uitvoeren, pleit voor wettelijke minimumbarema’s. Uit het onderzoek bij 687 architecten, uitgevoerd door de KU Leuven, blijkt dat een correct ereloon voor een architect tussen 65 en 95 euro zou moeten liggen. In de praktijk ligt dat ereloon echter een pak lager: gemiddeld 47 euro per uur voor een nieuwbouw van 300.000 of 36 euro per uur voor een woningrenovatie van 150.000 euro. In beide gevallen is een architect ongeveer 500 uur met het project bezig.

Eindverantwoordelijkheid

“De meeste mensen denken dat een architect nog altijd alleen maar gebouwen ontwerpt en werven controleert”, zegt Marnik Dehaen, de voorzitter van de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten. “Maar bouwen en verbouwen is vandaag veel complexer door alle normen en regels, en het is meestal de architect die de eindverantwoordelijkheid draagt.”

Dehaen is ervan overtuigd dat mensen die gaan (ver)bouwen, bereid zullen zijn 15.000 of 20.000 euro extra neer te tellen voor hun architect als ze beseffen wat hij allemaal doet. Hij wijst erop dat een architect die zijn werk goed doet, ook besparingen oplevert: hij controleert de facturen, hij denkt na over de efficiëntie van de woning, enzovoort. “Op langere termijn vertaalt de ‘meerkost’ van een architect zich in een grotere meerwaarde voor de woning”, besluit Dehaen.

De Vlaamse Raad van de Orde van Architecten wil de studie allereerst gebruiken om de overheid te overtuigen om opdrachten niet alleen op basis van het ereloon toe te wijzen. Op termijn hoopt hij op wettelijk vastgelegde minimumbarema’s voor erelonen, zoals in Duitsland bestaat. (BELGA/AB)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels