Een bestaande muur langs binnen isoleren: voor of tegen?

Isolatie, Nieuws

Wat brengt het langs binnen isoleren van bestaande muren op?

Tijdens renovaties is het langs binnen isoleren van bestaande muren een van de mogelijke oplossingen om de thermische prestaties te verbeteren. Soms fel aangeraden, dan weer verguisd. Voor of tegen?

Tegen: indien isolatie langs buiten technisch, financieel en stedenbouwkundig haalbaar is. Externe isolatie garandeert immers meer continuïteit in de isolatie en vermindert het risico op thermische bruggen.

Voor: indien de isolatie de volledige binnenkant van de gevelmuur kan bedekken. Die continuïteit is niet altijd makkelijk te verzekeren op de aansluitingen met andere binnenmuren en plafonds.

Om de continuïteit ter hoogte van tussenvloeren te garanderen moeten die in de buurt van de gevel worden gedemonteerd. Die strategie is helaas niet haalbaar als de scheidingsmuren onlosmakelijk met de gevel verbonden moeten blijven. In dat geval moet opnieuw isolatie op één meter diepte worden geplaatst.

Tegen: indien u binnenshuis een behoorlijke thermische inertie wil genieten. Gaat het om een tweede verblijf of om een pand dat snel moet kunnen opwarmen en afkoelen, dan is binnenisolatie de beste keuze.

Voor: indien het renovatiebudget beperkt is en de werken worden uitgevoerd door een handige doe-het-zelver. Die aanpak kost aanzienlijk minder dan buitenisolatie of het opvullen van de sponning. Er is echter heel wat technische en thermische kennis voor nodig als u condensatieproblemen wil vermijden en een degelijke luchtdichtheid wil verzekeren.

Tegen: indien de muur (zelfs maar een beetje) last heeft van vocht. In dat geval maskeert binnenisolatie het probleem zonder het op te lossen. Wordt er een laag bovenop gelegd, dan werkt dat schadelijke schimmelvorming in de hand. Zulke problemen kunnen verregaande financiële gevolgen hebben. Pas na behandeling en uitdrogen van de muur kan binnenisolatie worden overwogen.

Voor: in de stad, als dat de enige mogelijkheid is. Bijvoorbeeld: in het geval van een oude rijwoning die niet langs buiten kan worden geïsoleerd om stedenbouwkundige redenen of omwille van te weinig ruimte langs de kant van het voetpad.

Kortom, er bestaat geen mirakeloplossing. Uw uiteindelijke keuze hangt af van uw leefgewoonten, uw budget en de voor uw woning gehanteerde bouwtechnieken.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels