Bekijk de galerij

Een functioneel doolhof

Renovatie halfopen

Langs de buitenkant valt niet op hoe functioneel deze statige vakantiewoning uit 1914 is ingericht.

Krachtlijnen (volgens de bouwheren-architecten)

1. Het is een polyvalente woning met heel veel mogelijkheden. 2. Alle ruimtes vloeien in mekaar over en zijn inwisselbaar. 3. De optimale relatie tussen de tuin en de woning.

Ontwerp

Geldhof-Decoene Architecten – 058 52 04 36

Het huis ligt wat verborgen in een kleine straat vlak bij de zeedijk van Koksijde, maar toch genieten de bewoners volop van een ingesloten groene tuin. Dat is helemaal de verdienste van Wouter Geldhof en Kathy Decoene, een architectenkoppel dat nu zelf in dit door hen verbouwde huisje woont.

Het verbouwingsproject van Wouter en Kathy springt niet sterk in het oog. Voorbijgangers moeten al goed kijken om te zien dat het vroegere hoofdvolume nu vlekkeloos is verbonden met een bijbouw in grijze baksteen en houten gevel, waarin zich de garage van de woning bevindt. Die garage bestond reeds op die plaats maar stond volledig los van de woning. Nu vormt ze er één geheel mee.

Kathy en Wouter kochten het pand zo’n tien jaar geleden. Van meet af aan stond vast dat ze de woning zouden verbouwen. Omwille van financiële redenen zou dat noodgedwongen in verschillende fasen moeten gebeuren. “Er was geen haast bij. We wilden er eerst een tijd wonen, om de woning beter te leren kennen en te zien en te voelen waar de grootste noden waren”, aldus Wouter. “Dat is trouwens de beste raad die we kandidaat-verbouwers kunnen geven: ondervind zelf eerst aan den lijve wat er het best zou veranderen en wat niet. Op zo’n vragen kan je zelden onmiddellijk een pasklaar antwoord geven, er moet wat tijd overheen gaan.”

Aanvankelijk was het bureau van de architecten ook op de benedenverdieping van de aangekochte woning gevestigd. Nu is dat bureau verhuisd naar een ander adres. “Privé en werk liepen op den duur te veel in elkaar over en dat was niet altijd even leuk, zeker niet toen er kinderen bijkwamen.”

Dirk De Mesmaeker

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 352 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels