Een gebouw slopen: zo moet het niet!

Nieuws

Een gebouw slopen doe je niet door zomaar een sloopkogel door de voorgevel te jagen. Vandaag de dag moet er met heel wat rekening gehouden worden.

Voor elke sloop van een gebouw groter dan 100m² is een bouwvergunning nodig. Wie een gebouw wil slopen dat groter is dan 1000m³ en deels of geheel een andere dan een woonfunctie vervult moet sinds 2009 ook een sloopinventaris laten opmaken door een architect of deskundige.

De sloopinventaris is een lijst van de verschillende afvalstoffen die bij het slopen van een gebouw zullen vrijkomen en op welke manier ze willen vrijkomen. Door slopers te verplichten zo’n sloopinventaris op te stellen wil de overheid het selectief slopen aanmoedigen.

Door selectief te slopen ben je immers milieu- én budgetvriendelijk aan het slopen aangezien je de verschillende afvalstromen gescheiden inzamelt. Zo kan je het afval proberen hergebruiken voor de (wederop)bouw van een nieuw gebouw of makkelijk laten recycleren waardoor het gebruik van primaire grondstoffen daalt. Het gescheiden inzamelen van gevaarlijke afvalstoffen zoals asbesthoudende afvalstoffen is trouwens wettelijk verplicht.

Bij een selectieve sloop verwijdert de sloper eerst ramen, deuren, hout- en dakwerk, leidingen, verlichting en nutsinstallaties en niet dragende, niet-inerte structuren (zoals binnenmuren van gips of karton) alvorens hij het karkas zelf sloopt.

Met dank aan de opkomst van sterke, hydraulische machines met ver reikende armen kan een gebouw steeds efficiënter worden ontmanteld. Toch wil het slopen van een gebouw wel eens grondig mislopen. In onderstaand filmpje ziet u hoe het NIET moet:

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels