Een glazen dak op uw aanbouw?

Een glazen dak op uw aanbouw?

Dakdekking

Bij een uitbouw achteraan een woning hangt de keuze tussen een deels of volledig glazen dak af van verschillende factoren. Licht, thermische isolatie en akoestisch comfort zijn drie criteria waarmee rekening moet worden gehouden!

Een glazen dak: een maximum aan licht, een minimum aan tussenpersonen

Bij een aanbouw met een glazen dak wordt de binnenruimte van het hoofdgebouw waaraan de aanbouw wordt gezet, echt overspoeld met licht. In de winter kan een glazen dak ook een voordeel betekenen op vlak van zonnewinsten, ten minste als de uitbreiding (min of meer) op het zuiden georiënteerd is. Er zal dan echter aan de buitenkant een zonwering moeten worden voorzien, om oververhitting te vermijden tijdens de zomer.

Als u gekozen hebt voor een veranda, betekent dit dat er slechts één enkele aannemer op de werf staat. In dat scenario is er geen coördinatie nodig tussen de verschillende bouwpartners en zijn er geen wachttijden tussen de interventies van de verschillende uitvoerders. Dat voordeel kan echter ook een nadeel blijken: niet alle plaatsers van veranda’s zijn even verdienstelijk in het leggen van een fundering, het optrekken van muurtjes of het plaatsen van vloertegels.

Wanneer er vochtproblemen optreden bij veranda’s blijkt na een expertise vaak dat er een plaatser aan het werk is geweest die ook metselwerk heeft uitgevoerd zonder daarin echt onderlegd te zijn. Om onaangename verrassingen te vermijden, vraagt u het best aan de betrokken onderneming om enkele referenties voor te leggen van vorige projecten. Aarzel ook niet om ter plaatse een kijkje te gaan nemen.

Een ‘vol’ dak: thermische isolatie en akoestisch comfort

Kiezen voor een volledig gesloten dak is op vlak van thermische isolatie heel gunstig, maar vermindert de lichtinval in het bestaande gebouw aanzienlijk. Ondanks de technologische evoluties blijven de nieuwe beglazingen minder isolerend dan een vol dak. Er zal dus onvermijdelijk een verschil zijn op vlak van thermisch comfort en verbruik.

Ook vanuit het standpunt van de akoestiek zal een geïsoleerd dak omgevingsgeluid van buiten, het geluid van vallende regen of hagel beter tegenhouden dan een glazen dak.

Weet echter dat bepaalde specialisten zich nu toespitsen op het ontwerpen van veranda’s met een laag energieverbruik door gebruik te maken van zeer bijzondere profielen waarin hout wordt gecombineerd met aluminium. Informeer u dus goed en laat u bijstaan door een architect om uit te maken welk daktype het beste is, om zo tot een goed evenwicht te komen.

Cédric Bourgois

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels