Een groen en slim label

Wedstrijden en speciale acties

Verwarmingstoestellen worden voortdurend verder ontwikkeld. Ze worden steeds innovatiever en efficiënter, waardoor ook meer energie kan worden bespaard. De meest geavanceerde krachtigste dragen het Green iQ-label. Peter Van Stevens, Head of Product Management & Training bij Vaillant, legt uit wat dat precies inhoudt.

Wat zijn de voordelen van een energiezuinige cv-installatie?

Peter Van Stevens: Er zijn twee soorten voordelen. Enerzijds bespaart de eigenaar van een energiezuinige ketel op de stookkosten. Anderzijds wordt er minder fossiele energie verbruikt en minder CO2 uitgestoten, wat goed is voor het milieu. En verder zijn de natuurlijke energiebronnen langer beschikbaar en kunnen ze behalve voor het verwarmen van woningen ook voor andere doeleinden worden gebruikt.

Wat zijn de belangrijkste aspecten van de ontwikkeling van condensatieketels?

Peter Van Stevens: De condensatietechnologie is volledig doorontwikkeld en de grenzen van het rendement dat ermee kan worden behaald, zijn in zicht. Anders gezegd, condensatieketels kunnen het rendement van latente warmte die wordt teruggewonnen tijdens de condensatie van rookdampen uit de ketel praktisch niet meer verhogen. Wel kan het rendement van ketels heel het jaar door nog worden verhoogd door een combinatie van verwarming en warmwaterproductie. Bij hoogrendementsketels van de nieuwste generatie van Vaillant bijvoorbeeld kan zelfs een deel van de condensatiewarmte tijdens de warmwaterproductie worden teruggewonnen. Het water wordt dan voorverwarmd voordat het door de sanitaire warmtewisselaar stroomt.

Waaraan moet een verwarmingstoestel voldoen om het Green iQ-label te mogen dragen?

Peter Van Stevens: Dit label is verbonden met het merk Vaillant. Een apparaat krijgt het Green iQ-label pas als het aan een aantal criteria voldoet, met name op het vlak van efficiëntie en rendement. Waar vooral op wordt gelet, is het stroomverbruik. Zo is er bijvoorbeeld minder energieverlies als een Green iQ-ketel uitstaat. In stand-by-modus verbruikt de ketel maar 2 Wh stroom, wat nog minder is dan het verbruik van een radio. Bovendien hebben deze apparaten een zeer groot modulatiebereik (10 tot 100 %), waardoor de ketel zich aanpast aan de gewenste temperatuur en niet aanslaat als dat niet hoeft. Het is een beetje zoals bij autorijden: als je een stoplicht nadert, rem je geleidelijk af, zodat je niet ineens vol in de remmen moet voordat je weer optrekt. Ook zijn alle onderdelen van de Green iQ-apparaten milieuvriendelijk. Ze zijn herbruikbaar of voor 80 % afbreekbaar. Ten slotte bieden de Green iQ-apparaten connectiviteitsmogelijkheden. Met andere woorden, ze zijn verbonden met internet, waardoor via een app of met een smartphone of tablet op afstand de gewenste temperatuur en de tijdsintervallen vensters kunnen worden ingesteld.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels