Bekijk de galerij

Een ‘hoogstaande’ woning

Bouwmethodes, Interieur

Meer dan 200 jaar oud en meer dan 20 meter hoog... Het zijn alvast twee ietwat ongewone kenmerken voor een eengezinswoning! Een hele uitdaging voor intierieurarchitect Frédéric Béghin, die een vroegere windmolen tot een wel heel bijzondere woning omtoverde.

Toen de verkoop werd gesloten, verkeerde de molen – globaal gesproken – in goede staat voor een tweehonderd jaar oude constructie. Hoewel het geheel een heel andere bestemming zou krijgen, moesten het metselwerk en het dakgebinte slechts hier en daar worden hersteld. Het dak was al eerder gerenoveerd en op elk niveau zaten voldoende ramen. Bovendien was het volume vrijwel leeg, zodat qua inrichting nog quasi alles mogelijk was. Wat de ruwbouw betrof, zou de vloerplaat worden vervangen, zouden er tussenvloeren worden gelegd en zouden er nieuwe ramen worden geplaatst.

Elk vertrek op een ander niveau

De zes niveaus, die de volledige hoogte van de molen in beslag nemen, herbergen (in grote lijnen) maar één vertrek per etage. Het gelijkvloers haalt een binnenoppervlakte van 68 m2. Per niveau vermindert die oppervlakte met iets meer dan 10%. De slaapkamer op de vierde verdieping (14 meter hoog) heeft, bijvoorbeeld, een oppervlakte van 30 m². Het gelijkvloers omvat de keuken, de eetkamer, de inkomhal, het toilet en een kleine technische ruimte.

Het eerste niveau werd voorbehouden aan het salon. Tussen het gelijkvloers en dat eerste niveau werd op een tussenverdieping een bureelruimte ingericht, die vanuit het salon te bereiken is. Op de hogere etages liggen achtereenvolgens de slaapkamer van de ouders met badkamer, een kinderkamer, een slaapkamer met een eigen doucheruimte en – op de vijfde verdieping – een opbergruimte die later nog als slaapkamer zou kunnen dienen.

De betere versie van een molenaarstrap

Vóór de werken bestonden er geen verschillende niveaus, laat staan dat er een trap aanwezig was om naar boven te klimmen. En dus kwam er tussen de verschillende etages een unieke wenteltrap. De verticale circulatie wordt voortaan verzekerd door een indrukwekkende, ononderbroken metalen trap die een hoogte van 18 meter bereikt en een ongekende ervaring biedt voor wie in deze eengezinswoning wil rondwandelen.

Het trappenhuis, dat bijna overal open is maar ter hoogte van de slaapkamers werd afgesloten om de intimiteit te bevorderen, is in elke kamer duidelijk aanwezig. Van beneden naar boven en van boven naar beneden drukt de trap zijn stempel op de sfeer in de vertrekken: een open constructie in de zitkamer, ingewerkt in een gebogen muur die past bij zijn elegante ronde vorm ter hoogte van de slaapkmers…

Sylvie Reversez

Lees de volledige tekst in het nieuwe magazine (nummer 357) op pagina 60-66

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels