Een houtkachel als barbecue: een goed idee?

Een houtkachel als barbecue: een goed idee?

Kachels en inserts, Nieuws

Een barbecue is traditioneel een buitentoestel voor de bereiding van vlees, vis of groenten. Voor de traditionele barbecue gebruik je hout of kolen, maar vandaag de dag zijn er ook heel gebruiksvriendelijke alternatieven op kokos, gas of elektriciteit.

Barbecue is een langzaam gebeuren. U bent al snel een paar uur bezig met de voorbereidingen. Maar het zijn vooral de sfeer en het sociale aspect die mee het succes bepalen. Het is dan ook niet onlogisch dat fabrikanten de laatste jaren op zoek gegaan zijn naar manieren om die sfeer en smaak niet te moeten beperken tot de zonnige zomerdagen.

Het hele barbecue-gebeuren kan daardoor vandaag op elk moment en in ieder seizoen. Sinds enkele jaren verkoopt zowat elke elektrozaak barbecuetoestellen die buiten én binnen en buiten gebruikt kunnen worden. Het gaat vaak om tafelmodellen waarin geperste bamboe wordt verbrand: het benadert de sfeer en geeft het voedsel de typische barbecue-smaak zonder echter de rook- en geurhinder. Toch blijft het een verbranding en dus wordt er zuurstof uit de lucht onttrokken om te binden met koolstof ter vorming van koolstofdioxide (CO2). Goed verluchten is dus een noodzaak.

Maar moeten we ons effectief dergelijk toestel aanschaffen om binnen een barbecuefeestje te bouwen?

Buitenkachels worden tegenwoordig ook uitgerust met barbecue-opties. En uiteindelijk is er weinig verschil tussen een buitenkachel en een binnenkachel. En dus ja, bij de nieuwste generatie binnenhaarden kunt u accessoires kopen om van een traditionele haard een heuse en veilige barbecue te maken.

Heeft dat ook impact op de binnentemperatuur?

In het ideale geval hebt u het vermogen van de kachel gekozen in functie van de warmtevraag van de kamer of in functie van de vereiste bijdrage aan de centrale verwarming. Een traditionele kachel geeft al snel vermogens van 10 kW en meer. Een haard heeft in open toestand echter een lager vermogen dan wanneer de eventuele deurtjes gesloten zijn.

Maar is dat een probleem?

Twee aspecten spelen hierbij een rol. Ten eerste: zelden wordt de dimensionering gedaan op de exacte vraag, er wordt altijd op veilig gespeeld. Bovendien wordt een dimensionering uitgevoerd op basis van een ‘worst case scenario’: geen interne warmtewinsten, geen bezonning, heel koud buiten en zonder rekening te houden met de thermische massa van het gebouw. Die situatie komt in realiteit nauwelijks voor. Ten tweede, barbecueën doet u zelden alleen. Dat extra volk geeft ook warmte af. Maakt u dus maar geen zorgen dat het plots te koud zou worden en laat dat gezellige feestje maar beginnen!

Leen Peeters

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels