Een huis van houten blokken

Een huis van houten blokken

Bouwmethodes, Nieuws

Voorstanders van houtbouw die eventueel zelf de handen uit de mouwen willen steken en daarbij optimaal willen genieten van de levenskwaliteit die zo typisch is voor dergelijke constructies, kunnen overwegen om met houten blokken aan de slag te gaan.

Zoals heel wat ecologische innovaties en evoluties binnen de houtbouw, is die techniek overgewaaid uit Duitsland, waar ze reeds zowat 15 jaar haar deugdelijkheid bewijst.

Bij deze bouwmethode wordt de dragende structuur van de muren opgetrokken uit holle houtblokken. Die zijn geprofileerd en voorzien van samendrukbare voegen, waardoor de kwaliteit van de luchtdichtheid vergelijkbaar wordt met die van verlijmde of verspijkerde houten panelen.

Na plaatsing worden de blokken opgevuld met los isolatiemateriaal naar keuze. Om de montage te vergemakkelijken, worden raam- en deuropeningen vooraf in de fabriek uitgezaagd. De nodige inkepingen, waarin ook de binnenmuren passen, verstevigen het geheel.

Bouwen met juffers

Bouwen met juffers is al langer ingeburgerd en de kwaliteit van dergelijke constructies is bewezen. Het rondhout waaruit blokhutten vroeger werden opgetrokken, heeft intussen plaats gemaakt voor houten juffers: lange, geprofileerde houten planken met messing en groef die makkelijk in elkaar kunnen worden gezet.

Gezien de prefabricatie van die componenten in het atelier is er aanzienlijk minder tijd nodig om de ruwbouw af te werken.

Net als in het geval van constructies uit verlijmde of verspijkerde houten panelen moet u ook hier de meeste technische keuzes maken vóór de componenten in productie gaan: alles wat te maken heeft met de verwarming, het sanitair, de elektriciteit en de verluchting moet vooraf worden vastgelegd.

Voorbereiding

Een degelijke projectvoorbereiding is dan ook noodzakelijk.

Bij deze techniek moet u wel rekening houden met het verzakken van de juffers, eigen aan deze bouwmethode. Het kan dus dat uw huis na enkele jaren 2 tot 5 cm aan hoogte heeft ingeboet. Anticipeer op dat fenomeen om constructiefouten te voorkomen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels