Een ketel met of zonder boiler

Centrale verwarming, Nieuws

Tijdens bouw- of renovatiewerken moet u op een bepaald moment een systeem voor de productie van warm water kiezen. U vraagt zich dan ongetwijfeld af of u moet opteren voor een ketel met of zonder geïntegreerde boiler!

Tijdens bouw- of renovatiewerken moet u op een bepaald moment een systeem voor de productie van warm water kiezen. U vraagt zich dan ongetwijfeld af of u moet opteren voor een ketel met of zonder geïntegreerde boiler!

Qua energieverbruik

De opslag van warm water in een (buffer)boiler kan uw energieverbruik doen toenemen. Staat de boiler in een onverwarmd vertrek óf werd rond het toestel nauwelijks isolatie aangebracht, dan is er meer energie nodig om die waterreserve op temperatuur te houden.

Qua energieverbruik lijkt een ketel zonder boiler en met instant warmwaterproductie ideaal, omdat er enkel warm water wordt aangeleverd als u dat nodig heeft. Ja, en neen! Zo eenvoudig is het niet! Om water onmiddellijk te kunnen opwarmen, moet de boiler op volle kracht draaien, wat het rendement doet dalen. Om het water dat in een boiler werd opgeslagen te verwarmen, kan de boiler op een lager vermogen – en dus op een hoger rendement – draaien.

Stelt u zich vragen bij het optimale energiescenario? Vraag raad aan een EPB-adviseur! Op basis van diens simulaties kunt u een keuze maken in functie van de parameters van uw woning en de mogelijke installatie.

Vanuit technisch oogpunt

Een kleine boiler is makkelijker te onderhouden en gaat langer mee dan een systeem voor instant warmwaterproductie. De instant warmtewisselaar is kwetsbaarder dan het verwarmingselement van de boiler, onder andere omwille van de grotere temperatuurverschillen die overbrugd moeten worden. Meestal is het duurder om een systeem voor instantproductie te laten herstellen.

Praktisch

Toch moet u niet enkel rekening houden met het verbruik en de technische aspecten. In een badkamer is uw comfort net zo belangrijk! Temperatuurschommelingen onder de douche – omdat iemand elders in huis de warmwaterkraan opendraait – zijn bijzonder onprettig! Zonder boiler zijn ze bijna onvermijdelijk. Richtte u thuis meer dan één badkamer in, opteer dan voor een oplossing met een goed geïsoleerde (minimaal 10 cm) boiler en installeer die in een vertrek dat deel uitmaakt van het verwarmd volume van uw woning. Zo gaat er bij de opslag van warm water minder energie verloren.

Bedient de ketel slechts één badkamer, dan is een boiler niet nodig. Desondanks kunt u kiezen voor een ketel met bufferboiler van 20 tot 40 liter. Die is iets duurder in aankoop, maar vermijdt hogere herstelkosten. Aangezien het om een kleine boiler gaat, blijven de energieverliezen verbonden aan de opslag van warm water beperkt én kan het water in de boiler langzamer opwarmen met een optimaal productierendement.

Welke inhoud moet een geïntegreerde boiler hebben?

Alles hangt af van uw gebruik en het aantal badkamers.
? Er is maar één badkamer: geen boiler of een bufferboiler van 20 tot 40 liter.
? Er zijn verschillende badkamers of in het gezin wordt veel gedoucht: een inhoud van 60 tot 80 liter lijkt aangewezen.
? Er moeten één of meerdere baden worden gevuld: de boiler kan maar beter een inhoud van 100 tot 160 liter hebben.

Cédric Bourgois

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels