Een mezzanine op zolder: hoe pak je het aan?

Een mezzanine op zolder: hoe pak je het aan?

Interieur, Nieuws, Zolderinrichting

Voor de inrichting van een mezzanine op de zolder moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. We gidsen je door enkele vragen die je jezelf zou moeten stellen.

Sommige huiseigenaars dromen er in stilte van hun zolder in te richten. Ideeën genoeg! Aangezien de ruimte echter beperkt blijft, moeten er keuzes worden gemaakt. En wat als het volume de inrichting van een mezzanine mogelijk zou maken? Er moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan…

Hoogte

Een mezzanine is in de eerste plaats een kwestie van hoogte. Een hoogte onder plafond (of onder het gebinte) van minimaal 4,50 meter volstaat om twee comfortabele verdiepingen in te richten. Een hoogte onder plafond van minder dan 2,20 m maakt een vlotte circulatie mogelijk. Het noodzakelijke volume op een mezzanine hangt hoofdzakelijk af van zijn bestemming. Voor sommige activiteiten moet u rechtop kunnen staan en dus over minstens 2,10 meter beschikken. Voor andere is een beperktere hoogte voldoende.

Structuur

Waar je de mezzanine ook inricht, de vloer moet uiteraard worden gestut. Het is dan ook een goed idee om de stabiliteit door een vakman te laten berekenen. Zo worden de afmetingen van de structuur en van de dragende elementen gedefinieerd. Er zijn verschillende mogelijkheden. Indien de bestaande elementen (muren, gebinte, zuilen) aan de structurele criteria voldoen, kan het geheel daarop worden bevestigd. In het andere geval moeten nieuwe dragende elementen moeten geïnstalleerd.

Trap

De trap speelt een sleutelrol in de inrichting. Waar hij precies wordt geplaatst, is bepalend voor de ruimte en de circulatie op de twee verdiepingen. Er is een gevarieerde keuze aan modellen: van een eenvoudige laddertrap (die weinig plaats beslaat maar minder goed scoort op het vlak van veiligheid) over een traditionele rechte trap tot een heel moderne wenteltrap. Om extra ruimte te winnen, kan u onder de traptreden opbergruimte voorzien.


Droge materialen

Je kan de mezzanine beveiligen door een borstwering (voorgeschreven veiligheidshoogte: tussen 85 en 100 cm) te voorzien. Ook hier zijn talloze types en mogelijkheden: open, gesloten, transparant,… Qua materialen heb je de keuze tussen hout, metaal, beton, glas,… Dat geldt ook voor de materialen die in de mezzanine worden verwerkt. Voor de structuur, de vloer, de wanden en de trap zijn de mogelijkheden onbeperkt.

Naast je esthetische voorkeuren kan je keuze ook afhangen van technische en praktische factoren: het gewicht, de assemblagetechnieken, het onderhoud en de kostprijs. Tijdens verbouwingen wordt aangeraden de hoogste bewoonde verdieping van een huis af te werken in ‘droge’ materialen (hout, staal,…) om de nadelen van traditionele materialen (metselwerk, gipsplaten,…) én de droogtijd te beperken.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels