Een mix van lenen en beleggen

Recht en financiën

Is de beleggingshypotheek, die een lening met een belegging in aandelen combineert, interessant?

Een woning kopen of (ver)bouwen kost handenvol geld. Gelukkig kunt u steeds terugvallen op een woonkrediet. Naast de traditionele hypothecaire lening bestaat er ook de zogenaamde beleggingshypotheek. Die combineert een lening met een belegging in aandelen. Interessant of niet?

Lenen en beleggen lijken op het eerste zicht ietwat tegenstrijdige handelingen. En toch is dat niet noodzakelijk zo. Meer nog: de beleggershypotheek (ook wel beleggingshypotheek genoemd) combineert beide. Deze vrij nieuwe formule is ontstaan vanuit de gedachte dat zowel lenen als beleggen gebeurt vanuit een langetermijnvisie. Als belegger moet u alvast een horizon van verschillende jaren voor ogen hebben.

De financiële markten zijn immers erg wispelturig. Als u vandaag belegt in een pakketje aandelen, dan heeft u binnen een jaar misschien een mooie meerwaarde gerealiseerd. Maar de kans is evenzeer reëel dat u in deze relatief korte periode verlies gemaakt heeft. Het verleden heeft echter uitgewezen dat de aandelenbeurzen over een langere termijn – lees: minstens zeven jaar – doorgaans positieve resultaten boeken. Daarom moet u er als belegger van uitgaan dat u het geïnvesteerde kapitaal gedurende meerdere jaren moet kunnen missen.

Die langetermijnvisie geldt eveneens voor een hypotheeklening. Doorgaans leent u geld om de aankoop, bouw of verbouwing van een woning te realiseren, en dat bedrag betaalt u dan terug over een periode van bijvoorbeeld vijftien of twintig jaar. Beleggen en lenen doet u dus allebei over een lange periode. Een combinatie van beide formules is dus niet eens zo gek. En de beleggingshypotheek is nu precies gebaseerd op deze mix. Net zoals bij een gewone hypotheeklening betaalt u maandelijks interesten op het geleende bedrag.

Bij een normaal hypothecair krediet lost u daarnaast echter ook elke maand een stukje kapitaal af. Dat is niet zo bij de beleggershypotheek: in plaats daarvan stort u maandelijks een gedeelte in een beleggingsfonds. Op het einde van de looptijd moet u het geleende kapitaal dan in één keer terugbetalen.

1. De risico’s van de beurs

Als het onderliggende beleggingsfonds van uw beleggershypotheek goed presteert, dan plukt u hier uiteraard de vruchten van. In dat geval kunt u uw lening bijvoorbeeld vervroegd terugbetalen, of u kunt op het einde van de looptijd genieten van een mooi surplus. Dat klinkt erg aanlokkelijk, maar garanties bij zulke beursgerelateerde producten zijn er uiteraard niet.

Ook al gaat het om een termijn van meerdere jaren, dan nog is er geen absolute zekerheid dat de financiële markten positief zullen evolueren. Dat is nu eenmaal inherent aan aandelenbeurzen. Als blijkt dat het rendement van het onderliggende fonds op het einde van de rit onvoldoende is, zit u met een ernstig probleem. Want dan heeft u niet voldoende middelen om het volledige geleende kapitaal terug te betalen. In dat geval moet u eventueel uw spaargeld aanspreken of geld bijlenen.

Ook goed om weten is dat de interestvoet van een beleggershypotheek doorgaans hoger ligt dan die van een traditionele hypothecaire lening. Bovendien betaalt u instapkosten voor het fonds waarin u belegt. Deze elementen moet u mee incalculeren om correct te kunnen vergelijken met de klassieke formules.

Maar er is meer: omdat u bij deze hypotheekvorm geen kapitaal aflost, kunt u hiervoor ook geen belastingvermindering genieten (de fameuze interestaftrek geldt gelukkig wel). Daarom wordt de beleggershypotheek eerder toegepast wanneer het gaat om een tweede hypothecaire lening – bijvoorbeeld voor een bijkomende vakantiewoning. In dat geval is het fiscaal voordeel immers meestal al optimaal benut met het eerste krediet.

2. Op maat van uw profiel

Een beleggershypotheek is dus een formule die nogal wat onzekerheden inhoudt. Maar wie vertrouwd is met de beurswereld en bereid is om enig risico te nemen, kan met deze formule een mooie meerwaarde realiseren. Bovendien bepaalt u zelf welk risico u aanvaardbaar vindt: u krijgt namelijk de keuze tussen meerdere beleggingsfondsen. Die verschillen van elkaar naargelang de verhouding aandelen/obligaties.

Een fonds dat voornamelijk opgebouwd is uit aandelen, is risicovoller dan een fonds dat voor het grootste gedeelte bestaat uit obligaties. Om te bepalen welke verhouding het beste bij uw profiel past, zal uw bankier u een vragenlijst voorleggen. Aan de hand hiervan krijgt hij inzicht in uw beleggersprofiel, en zal hij beleggingsfondsen voorstellen die hierbij aansluiten. Doorgaans kunt u tijdens de looptijd ook nog switchen: naarmate u ouder wordt, kunt u overschakelen van een dynamisch naar een eerder defensief fonds.

Besluit

Houd er sowieso rekening mee dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Kortom: als uw bankier u mooie prestaties van een fonds uit het verleden voorlegt, dan betekent dat geenszins dat u hiermee de volgende jaren eveneens winsten zal boeken. Een beleggershypotheek is en blijft een beursgerelateerd product. Weet ten slotte ook dat niet elke bank zulke alternatieve hypotheekvormen aanbiedt. En hoe kleiner het aanbod, hoe minder prijsconcurrentie tussen de verschillende financiële instellingen.

Roel Van Espen

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels