Een nieuwe formule om goedkoop te wonen?

Een nieuwe formule om goedkoop te wonen?

Immo

In het buitenland worden nu al verschillende manieren van goedkoop wonen uitgetest, maar die vinden amper de weg naar België. Dat zou anders moeten, aldus Ik ga Bouwen-hoofdredacteur Eric Cloes, want de alternatieve formules bieden heel wat voordelen.

In Nederland is het concept van tijdelijk huren al goed ingeburgerd, maar bij ons staat het nog in zijn kinderschoenen. De eerste ervaringen lijken echter zo bevredigend voor de verschillende betrokken partijen dat het idee wel eens algemeen gangbaar zou kunnen worden.

 

Hoe het in zijn werk gaat? Agentschappen, die zich hebben toegespitst op deze nieuwe business, verhuren woningen die te koop staan voor de duur van de transactie. Wanneer een pand van eigenaar verandert, verlopen er immers meestal enkele maanden (maximaal vier) tussen de ondertekening van de verkoopovereenkomst en de definitieve akte. Als er bovendien een stedenbouwkundige vergunning vereist is voor een grondige verbouwing of bijvoorbeeld een verandering van bestemming, staat het gebouw vaak meerdere maanden of zelfs een tot twee jaar leeg. Volgens het concept van tijdelijk wonen worden die perioden van leegstand benut.

Voordelig

Het verhuuragentschap sluit een overeenkomst met de eigenaar om het pand gratis te beheren. Met diens toestemming worden soms enkele kleine werken uitgevoerd om de woning beter geschikt te maken voor een huurder, zonder echter iets af te doen aan het toekomstige potentieel. Het voordeel voor de eigenaar is dat het pand tijdens de overgangsperiode verzekerd, onderhouden, verwarmd en bewaakt blijft.

De tijdelijke huurder kan weliswaar slechts voor een bepaalde periode van de woonst genieten (gemiddeld 14 maanden), maar wel tegen een bescheiden huur die maximaal de helft van de marktprijs bedraagt. De huur gaat naar het verhuurbedrijf, dat er zijn onkosten mee vergoedt, waaronder de verzekering en eventuele uitgevoerde werken. Iedereen vaart er dus wel bij…

Van het platgetreden pad

Wij zeggen het al geruime tijd: om betaalbaar te kunnen wonen, moeten we het over een andere boeg gooien en openstaan voor nieuwe dingen. Ook wanneer deze sterk afwijken van onze traditionele opvatting van de gezinswoning. Gepland zwerven gaat uiteraard makkelijker binnen een afgebakend geografisch gebied en zolang je geen te grote familiale verantwoordelijkheden hebt… Voor singles en jonge koppels liggen de – unieke – ervaringen voor het grijpen!

Eric Cloes

Hoofdredacteur

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels