“Een onbetwiste referentie: dakvensters”

“Een onbetwiste referentie: dakvensters”

Ramen, deuren en poorten

Architecte Philémon Wachtelaer noemt zichzelf, met meer dan 45 jaar ervaring, 'oldschool'. Dit verhindert hem echter niet om nieuwsgierig en open te blijven, om te innoveren, wel in tegendeel. We vroegen zijn advies als professional over dakvensters in woningen.

Waarom kiezen voor een zenitale lichtinval bij een uitbouw?

“Omdat een directe lichtinval in een woning essentieel is. En omdat dit licht van boven komt, zorgt het voor een andere sfeer in de woonruimte. Met de sterke toename van het aantal renovaties met een aanbouw, bieden platdakvensters nieuwe perspectieven. Maar het blijft moeilijk uit te leggen aan een cliënt, of hem zich het te laten voorstellen, hoe zijn achterbouw eruit zou zien met platdakvensters van VELUX… als aanvulling op de klassieke ramen! Dan probeer ik het altijd met een meer voor de hand liggende vergelijking: stelt u zich uw huidige wagen eens voor met een panoramisch dakraam! Voor het interieur betekent dit een enorm verschil: de passagiersruimte baadt in het licht en het gevoel van ruimte wordt versterkt. Hetzelfde principe is van toepassing voor platdakvensters… met een zenitale lichtinval krijg je in zekere zin een ‘neerklapbaar’ dak.”

Wat stelt u vooral op prijs bij platdakvensters van VELUX?

“Ze veranderen alles. Een platdakvenster geeft een totaal ander resultaat dan een lateraal venster in de gevel. Als je in het salon of de keuken omhoog kijkt, kan je de regendruppels op het glas onderscheiden, een blad van een boom zien neerdwarrelen, de lucht zien met al zijn blauw- en grijstinten, de beweging van de wolken, een vliegtuig dat voorbij vliegt… dat buitenleven creëert een leven binnen in de uitbouw en de aangrenzende ruimtes. Naast de essentiële dimensie van het platdakvenster, een ruime zenitale lichtinval, is er ook de dimensie van een aangename leefomgeving. En als in sommige periodes van het jaar de zon te fel schijnt, zijn er efficiënte binnengordijnen en zonneschermen in het VELUX-gamma.”

Een dakvenster geeft een totaal ander resultaat dan een lateraal venster in de gevel.

VELUX, wat betekent dat voor u?

“Een onbetwiste en onomstreden referentie in de wereld van de dakvensters. Het bewijs hiervan is dat het merk een substantief is geworden. Net zoals een ‘bic’ of ‘linoleum’ – wat oorspronkelijk ook merken waren -, spreken we van een VELUX… en niet van een dakvenster! Het mag duidelijk zijn, toen de eerste vensters van VELUX op de markt kwamen, betekende dat een kleine revolutie. Eindelijk was het mogelijk om de ruimtes onder het dak op te waarderen door licht en leven binnen te laten. Zonder dakvensters zouden zolders altijd donker zijn gebleven. Vandaag, met de speciaal voor platte daken ontwikkelde vensters, blijft het merk VELUX een gevestigde waarde. De producten zijn perfect afgewerkt, van een technisch onberispelijke kwaliteit, met bovendien de ernst van een Scandinavische firma.”

Nog een laatste woordje?

“Ik kan mensen die een aanbouw met een plat dak willen alleen maar aanraden om te kiezen voor glazen dakoplossingen! Ze bieden onvoorstelbare voordelen: licht, levenskwaliteit, impact om het humeur… Zonder dakvensters creëert het dak een duister, soms zelfs somber, interieur. Door mijn jarenlange ervaring kan ik ook bevestigen dat je, door te kiezen voor het merk VELUX, op beide oren kunt slapen wat de kwaliteit, de afwerking, de beglazing, de isolatie, de waterdichtheid en de duurzaamheid betreft. Kortom, er is echt geen enkele reden om het niet te doen!”

Meer info? www.velux.be/nl/uitbouw

In samenwerking met Velux

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels