Eén op de 25 nieuwe woningen is bijna-energieneutraal

Eén op de 25 nieuwe woningen is bijna-energieneutraal

Duurzaam bouwen

De Vlaming bouwt steeds energiezuiniger. Bijna de helft van de nieuwe woningen waarvoor in 2012 een bouwvergunning werd ingediend, voldeed al aan de energienorm die pas sinds dit jaar geldt. En één op de 25 - of circa 500 woningen - was al bijna-energieneutraal (BEN), de norm die in 2021 ingevoerd wordt. Dat deelde het Vlaams Energieagentschap (VEA) donderdag mee op Batibouw.

De Vlaming bouwt steeds energiezuiniger. Bijna de helft van de nieuwe woningen waarvoor in 2012 een bouwvergunning werd ingediend, voldeed al aan de energienorm die pas sinds dit jaar geldt. En één op de 25 – of circa 500 woningen – was al bijna-energieneutraal (BEN), de norm die in 2021 ingevoerd wordt. Dat deelde het Vlaams Energieagentschap (VEA) donderdag mee op Batibouw.

BEN-gebouwen zijn gebouwen die nog nauwelijks energie verbruiken en de energie die ze toch nog nodig hebben, halen uit hernieuwbare bronnen (zoals zonnepanelen, een warmtepomp of een zonneboiler). Ze hebben een E-peil, dat aangeeft hoeveel energie de woning verbruikt, van maximaal E30. Die norm, die vanaf 2021 bindend zal zijn, wordt nu dus al gehaald door één op de 25 nieuwe woningen, zo zei Luc peeters, de administrateur-generaal van het VEA, tijdens een persconferentie. Hij wees erop dat mensen die kiezen voor een bijna-energieneutrale woning, tot 10.000 euro voordelen kunnen krijgen.

Dat voordeel is er via een eenmalige premie van de Vlaamse overheid (2.300 euro), de vrijstelling van onroerende voorheffing gedurende vijf jaar (tot 5.000 euro voordeel) en mits een BEN-lening. Dat is een voordelige lening voor wie energiezuinig bouwt, die de consument over de looptijd van een lening tot meer dan 3.000 voordeel opleveren, klonk het. De BEN-lening wordt al aangeboden door Belfius en Triodos Bank, en rond april zal ook ING in het systeem stappen. De huidige energienorm, die geldt sinds 1 januari 2014, bedraagt E60.

Volgens de VEA-cijfers beantwoordde bijna de helft van de woningen waarvoor in 2012 een bouwaanvraag werd ingediend, al aan die norm.

Een jaar eerder was dat nog maar 33 procent. De volgende verstrenging van de energienorm, naar E50, is begin 2016 gepland. Bijna-energieneutraal bouwen is een hoofdthema van de bouw- en renovatiebeurs Batibouw.

Er werd onder meer een BEN-parcours uitgestippeld. De bouwsectororganisaties Confederatie Bouw, Bouwunie en Vlaamse Architectenorganisatie NAV engageerden zich om het BEN-bouwen nu al actief te promoten. (Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels