Bekijk de galerij

Een open en lichte (rij)woning

Nieuwbouw gesloten

Deze woning weet haar volumes voluit te benutten dankzij een doordacht spel van raampartijen, de aanleg van een patio en de vrijwel volledig opengewerkte leefruimten.

KRACHTLIJNEN 1. Een rijwoning die, dankzij een doordacht spel van raampartijen, doorkijken en niveauverschillen, een boeiende dynamiek creëert. 2. Een patio waarrond tal van vertrekken werden ingericht. Resultaat: onverwacht veel licht en een uitzicht naar buiten. 3. Coherentie in kleuren en stijl. 4. Optimale benutting van gunstig georiënteerde raam- en deuropeningen, terwijl de lawaaierige straatzijde, waarlangs ook weinig zonlicht binnenvalt, erg gesloten werd gehouden. 5. Optimaal uitzicht over de tuin van op het gelijkvloers én de eerste verdieping dankzij grote raampartijen met discrete profielen.

ARCHITECTOPUS Architecture, Michaël Bodart

Deze woning, die sinds 2008 bewoond is door een gezin met twee jonge kinderen, ligt aan een relatief drukke verbindingsweg, niet ver van het centrum van Aarlen. Het perceel van 5,5 are maakt deel uit van een verkaveling met een twintigtal woningen. Momenteel gaat het nog om een vrijstaand pand, maar weldra worden er aan weerszijden huizen tegenaan gebouwd.

Interessant om weten is dat de bouwheer ook de architect is van dit project. De constructie betekent een stijlbreuk met de rest van de wijk en onderscheidt zich door een spel van specifieke volumes, waaronder een vooruitspringende houten ‘box’ en een gevel in twee kleuren.

Om de laterale ruimtes van het huis open te kunnen maken, bedacht de architect een patio. “Via variërende dakhoogtes konden we met hoogteverschillen spelen, perspectieven vanuit de slaapkamer creëren en licht in de keuken binnenhalen. Daardoor ontstond een nieuwe dynamiek in huis doordat er veel meer licht binnenviel.” Op de patio pronkt een olijfboom, omgeven door keien en een klein terras in cederhout. Dat materiaal vinden we ook terug in de voorgevel en de binnenmuur van de patio.

Hoogteverschillen

Alle leefruimten genieten van een zuidwestelijke ligging langs de tuinzijde, waardoor de warmte en het licht van de zon optimaal worden benut. Een enorm raam van zeven meter neemt quasi de volledige breedte van de achtergevel in. Daar liggen de keuken en de eetkamer.

Daartegenover staat dat langs de straatkant (noordoosten) het pand erg gesloten is. “Aan deze zijde brachten we de technische ruimten onder zoals het bureau (dat over het enige grote raam in de voorgevel beschikt), de linnenkamer en uiteraard ook de inkomhal. De badkamer, de dressing en de speelruimte nemen de twee verdiepingen aan de voorzijde van de woning in beslag.” Het contrast tussen open en gesloten volumes is zeker een van de visitekaartjes van deze constructie.

Het centrale vertrek met het salon, de eetkamer en de keuken valt op door de wisselende plafondhoogte, die de verschillende ruimtes helpt onderscheiden ondanks de afwezigheid van tussenmuren. Het salon benut de volledige hoogte van het gelijkvloers en de eerste verdieping (wat het gevoel van ruimte versterkt), terwijl de eetkamer achteraan een standaardplafond van 2,50 meter hoog en de keuken een zwevend plafond van 2,35 meter hoog kregen. Die drie hoogteverschillen creëren een zekere intimiteit in elke zone.

Kinderrijk

In de nachthal op de verdieping gaat de indirecte verlichting schuil achter het vals plafond. Glazen borstweringen zorgen voor extra transparantie en licht. De slaapkamer van de ouders grenst aan een dressing. De nachthal, die op een loopbruggetje uitloopt, leidt naar een ruime mezzanine (24 m2) met een schitterend uitzicht over de tuin.

De tweede verdieping vormt het koninkrijk van de kinderen. Via een speelruimte met ruime kasten bereiken de twee kinderen hun kamers die qua afmetingen identiek zijn. Beide kamers geven ook uit op een plat dak dat op termijn tot een terras zal omgebouwd worden.

Stavie Deroc

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels