Een overzicht: welke materialen zijn mogelijk voor uw douche, bad of lavabo?

Badkamer en wellness

Douches, badkuipen en waskommen hebt u vandaag in verschillende materialen. Van budgetvriendelijk acryl of plaatstaal tot duurdere composietmaterialen, die veelal ontwikkeld zijn door een specifieke fabrikant. Ook hout en natuursteen horen tot de mogelijkheden als u de prijs en het onderhoud erbij neemt.

Plaatstaal

Plaatstaal is een klassieker voor douches en baden. Het is oerdegelijk, kleurvast en onderhoudsvriendelijk. Het nadeel is dat het materiaal iets kouder aanvoelt. Om corrosie te voorkomen, wordt plaatstaal geëmailleerd. De slipvastheid wordt verhoogt door het oppervlak te behandelen of door een reliëf aan te brengen.

Porselein

Waskommen worden vaak uitgevoerd in porselein: een zwaar maar duurzaam materiaal dat goed bestand is tegen agressieve producten en waar vuil en kalk zich moeilijk op afzetten. Een interessante nieuwigheid is SaphirKeramik, ontwikkeld door het Zwitserse merk Laufen. SaphirKeramik is extreem hard en sterk en laat desondanks een dunne boord toe.

Acryl

Veel badkuipen en douchebakken worden gemaakt van acryl, een relatief goedkope kunststof. Acryl is slipvast, niet vuilgevoelig en kleine beschadigingen kunt u gemakkelijk corrigeren. Wel kan na zekere tijd de kleur vervagen en met de jaren verdwijnt de glans.

Quaryl

Om tegemoet te komen aan de nadelen van acryl, ontwikkelde Villeroy & Boch een nieuw composietmateriaal op basis van kwarts en acryl. Het is een hard materiaal dat goed bestand is tegen krassen, schokken en verkleuring. Quaryl behoudt de glans maar is duurder dan acryl.

Starylan

Starylan is een composietmateriaal van Kaldewei op basis van staal en acryl. Het staal zorgt voor een hoge vormstabiliteit. De laag acryl erboven zorgt voor een aangenaam oppervlak. In tegenstelling tot een stalen bad hebt u met Starylan een zo goed als geruisloze badervaring.

Cristalplant Biobased

Het Italiaanse Falper heeft naar eigen zeggen het eerste eco-duurzame composietmateriaal ontwikkeld. Het bestaat voor 60% uit natuurlijke mineralen, 30% plantaardige harsen en maar 10% polyester- en acrylpolymeren. Cristalplant Biobased is volledig herstelbaar.

Wim Deloof

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels