Bekijk de galerij

Een renovatie als familieproject

Renovatie gesloten

Een voormalig PTT-gebouw uit de jaren '50 werd door vader Kamiel grotendeels eigenhandig omgebouwd tot een comfortabele en moderne woning.

KRACHTLIJNEN 1. Een huis met een duurzame structuur, als familieproject gerenoveerd met weinig fouten omdat het ontwerp langzaam vorm heeft gekregen. 2. Een zeer doordachte binneninrichting, met grote ruimtes en veel licht en zon. 3. Een uitstekende ligging in een dorpkern. 4. De grote tuin.

ARCHITECTRalf Van der Donck – 09/225 38 97

Dit stevige gebouw was voordien een telefooncentrale en had de typische architectuur van alle gebouwen die de PTT in de jaren ’50 in deze regio bouwde. Al die panden hadden ongeveer hetzelfde uitzicht: ze telden twee verdiepingen, hadden een solide structuur in baksteen en een prachtige parketvloer op de eerste verdieping, evenals hoge ramen met driedubbel glas en kamers die langs binnen met een 8 cm dikke kurklaag waren geïsoleerd.

Die twee laatste gegevens waren vrij uitzonderlijk voor die tijd. De gebouwen waren hierdoor zeer duurzaam en degelijk, want de toenmalige opdrachtgevers kozen voor een constructie die minstens vijftig jaar lang met een minimum aan onderhoud moest meegaan. In 2000 verhuisde de PTT echter naar een veel moderner complex in de buurt, waardoor het gebouw uit de jaren ’50 te koop kwam te staan.

Verschillende scenario’s

De familie Van der Donck wist in eerste instantie niet wat ze met dit ruime gebouw wilden aanvangen. Ralf, toen nog architectuurstudent, ontwierp daarom een verbouwingsplan voor ‘onbekende’ bewoners. Wat zoveel wou zeggen als: gelijk wie hier komt wonen en/of werken, moet hier met een minimum aan aanpassing zijn gading kunnen vinden.

Elke bouwlaag werd zo geconcipieerd dat ze op zichzelf zou kunnen functioneren indien nodig. Ralf: “We hadden verschillende mogelijke scenario’s in gedachten: een gezin met kinderen, drie aparte wooneenheden voor singles of samenwonenden, maar ook een plek voor een vrij beroep met woonruimte.”

Globale structuur behouden

Achter een valse wand werd op elke bouwlaag de technische aansluitingen voor water, gas, elektriciteit en verwarming voorzien. De bestaande dragende muren werden grotendeels behouden, met uitzondering van een paar aanpassingen op het gelijkvloers. Op de eerste en de tweede verdieping kwam geen enkele vaste binnenwand.

Aan de globale structuur van dit gebouw is met uitzondering van het plafond op de eerste verdieping niets gewijzigd. Naar de zolder kwam wel een nieuwe trap, bestaande uit een betonnen trapslede bekeed met eikenhout. Ralf: “Alle mogelijkheden stonden open voor wie zin had om hier te komen wonen. We zijn immers uitgegaan van het idee: de structuur is er nu, de bewoner moet voor de invulling zorgen!”

Chantal Verrecas

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels